Уряд назвав нового очільника УІНП. В’ятрович критикує

оновлено

Кабінет Міністрів України визнав Антона Дробовича переможцем конкурсу на посаду голови Інституту національної пам’яті.

Як повідомляє “Новинарня“, таке рішення уряд прийняв у середу, 4 грудня.

У повідомленні пресслужби уряду йдеться: “Кабінет Міністрів встановив переможців конкурсу на зайняття посад державної служби категорії «А» на посади: Голови Українського інституту національної пам’яті – Дробовича Антона Едуардовича…”

Ексголова УІНП, нині – нардеп Володимир В’ятрович (“Європейська солідарність”) негативно оцінив таке рішення Кабміну.
“Антон Дробович – голова Українського інституту національної пам’яті. Чергове неправильне кадрове рішення уряду в гуманітарній політиці. Це вже не помилка, а розворот в інший бік. В національній пам‘яті може не лишитися місця для України та українців”, – написав він у Facebook.

Нинішні працівники УІНП називають Дробовича “лобістом російської концепції меморіалу в Бабиному Яру”, який опонував лінії Інституту часів Володимира В’ятровича в цій темі.

У фіналі конкурсу Дробович конкурував із Василем Яблонським.

У коментарях “Історичній правді” Антон Дробович представив свою кандидатуру, відповівши на низку визначальних запитань:

1. Чому я іду на посаду голови УІНП?

– Хочу зробити офіційну політику пам’яті в Україні більш виваженою та ліберальною.

2. Три речі, які є моїми особистими пріоритетами у національній політиці пам’яті?

– Результативність та зрозумілість діяльності УІНП для платників податків. Щоб інституція не сприймалася як рупор агітації, ідеологічної боротьби чи пропаганди, а стала зрозумілим для громадян інструментом налагодження суспільного діалогу та зміцнення здорової ідентичності.
Історична чесність та посилення інтелектуальної моди на критичне мислення в питаннях політики пам’яті.
Збільшення рівня інклюзивності офіційної пам’яті – докладати більше зусиль із збереження пам’яті про спільну історію українців та українських поляків, євреїв, вірмен, татар, греків, болгар та інших. Ми є дуже різноманітною політичною нацією, і це має краще відчуватися в діяльності УІНП.

3. Оцініть діяльність Володимира В’ятровича на посаді голови УІНП?

– Володимир В’ятрович і його команда зробили багато роботи і дуже голосно заявили про неї. Мені подобаються далеко не всі рішення та методи, якими вони діяли. Деякі речі хочеться переробити або завершити в інший спосіб. Але слід віддати належне цим людям – це чи не перший випадок в історії української незалежної держави, коли хтось так пристрасно і рішуче здійснював гуманітарну політику. Вони мали волю, силу і чин. Чи сподобалося це більшості громадян? Щодо цього є питання.

4. Якою є червона лінія в українсько-польських дискусіях щодо Другої світової війни?

– В усіх подібних дискусіях, на мою думку, червоною лінією є історична правда, чесність. Лише нею не можна нехтувати. Решта є значно менш принциповим.

5. Чи закінчено декомунізацію?

– Ні. Тут ще слід багато над чим попрацювати як в площині юридичній, так і в практичній, особливо, що стосується буденного мислення громадян.

6. Чи потрібна державна політика деколонізації?

– Як частина більш загальної політики формування сучасної, незалежної та успішної політичної нації.

7. Три книги з історії України, які справили на вас найбільший вплив.

– “Сказання про війну козацьку” Самуїла Величка; “Бабин Яр” Анатолія Кузнєцова; “Червоне століття” Мирослава Поповича.

Для довідки
Антон Дробович – кандидат філософських наук, керівник освітніх програм Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”.
Доцент Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова. Експерт з питань культури і освіти Інституту суспільно-економічних досліджень.
Працював на посаді радника міністра освіти і науки України, керівника служби стратегії музейного планування та розвитку НКММК “Мистецький арсенал”.

Як писала “Новинарня“, на початку жовтня Кабінет Міністрів повідомив про початок конкурсу на зайняття посади голови українського інституту національної пам’яті.

18 вересня голова УІНП Володимир В’ятрович  заявив, що йде у відставку. 

За даними “Новинарні“, на відставці Володимира В’ятровича наполягав президент Володимир Зеленський.
Умовою рішення В’ятровича про звільнення за власним бажанням буладомовленість на урядовому рівні про те, що УІНП залишиться центральним органом виконавчої влади, продовжить роботу в існуючих штатах і з тією ж ідеологічною спрямованістю, що й у 2014-2019 роках. За словами В’ятровича, він отримав відповідні запевнення прем’єр-міністра Андрія Гончарука.
Однак відомо, що повноваження Інституту буде дещо звужено. Зокрема, за даними наших джерел, після візиту президента Володимира Зеленського до Варшави Кабмін ухвалив рішення відібрати в УІНП повноваження комісії щодо “ексгумації польських поховань”.

Історик, громадський діяч, кандидат історичних наук, дослідник діяльності ОУН-УПА Володимир В’ятрович очолював УІНП з 25 березня 2014 року.
Перед тим він працював у Центрі досліджень визвольного руху,  був головою архіву Служби безпеки України 2008–2010 рр.
Найбільшим здобутком В’ятровича на чолі УІНП стала декомунізація України.

Читайте також:
На посаду голови УІНП претендують ветеран АТО, історики, журналісти і лісник

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна