“Питання репутації ДБР”: Труба коментує обшуки в кума, Зеленський вимагає перезавантаження

 

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба висловив готовність співпрацювати зі слідчими НАБУ у справі про отримання коштів своїм близьким соратником Ігорем Щербиною за нібито закриття Державним бюро розслідувань кримінального провадження.

Про це він написав у своєму Telegram-каналі, інформує УНІАН.

“Дізнався з новин, що начебто мій колишній колега ще з часів ГПУ за гроші обіцяв впливати на перебіг кримінальних проваджень в ДБР, і це кримінальне провадження розслідує НАБУ”, – зазначив Труба.

При цьому він запевнив, що на керівництво чи слідчих ДБР “неможливо впливати ні за гроші, ні за будь-які інші ресурси”.

“Якби мені стало це відомо, то я би першим написав заяву про злочин”, – стверджує Труба.

Директор ДБР зауважив, що не знає, чи справді є кримінальне провадження та чи хтось намагався заробити на Держбюро.

“Нехай це з’ясовують колеги – до мене поки ніхто не звертався, але я повністю відкритий до роботи зі слідством. Це питання не моєї репутації, а репутації усього Державного бюро розслідувань”, – наголосив він.

“Мене так активно намагаються зняти з посади, що дехто не може зупинитися у своїй фантазії: якісь записи в телеграм-каналі, підміна законопроєкту і навіть анонси борделю. Ось тепер це. Скоро можна буде писати книгу фейків зі створення ДБР. Але це означає лише одне: ми незручні для високопосадовців, ми заважаємо їм, тому вони йдуть на будь-які міри, щоб знищити ДБР. Але не вдасться”, – запевнив Труба.

Обшуки в Ігоря Щербини прокоментував і президент Володимир Зеленський.

У своєму Telegram-каналі глава держави назвав цю справу “ще одним аргументом на користь необхідності перезавантажити керівництво бюро“.

“«Права рука» директора ДБР підозрюється в отриманні хабаря у розмірі $150 000. Ще один аргумент на користь необхідності перезавантажити керівництво Бюро”, – написав Зеленський.

Він нагадав, що ДБР створювали як незалежну й об’єктивну інституцію. “Шкода, якщо ці добрі наміри не справдяться”, – зауважив президент.

Він також закликав народних депутатів підтримати законопроєкт про зміни у роботі ДБР. (Невдовзі після цього допису Верховна Рада ухвалила внесений президентом законопроєкт № 2116 “Про внесення змін до Закону України «Про Державне бюро розслідувань» щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань”. – “Н”)

Як писала “Новинарня“, 2 грудня Національне антикорупційне бюро провело обшук у Ігоря Щербини, який у 2014-2015 роках обіймав посаду начальника головного слідчого управління Генеральної прокуратури. Роман Труба був його заступником в управлінні ГПУ та працював під керівництвом Щербини.

За даними ЗМІ, Щербина, який мав на візитках посаду – “керівник патронатної служби директора ДБР” (що не відповідає дійсності), та ще один чоловік на прізвище Шевченко намагалися продати закриття справи в Державному бюро розслідувань за 150 тисяч доларів і отримали 50% суми. Також є версія, що Щербина — кум Труби, якого також перевіряють на причетність до злочину.

Читайте також:
Рада попередньо погодила перезапуск ДБР, Трубу звільнять

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна