Я не погоджуся піти з війною на Донбас, – Зеленський

 

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що не хоче “йти з війною на Донбас”.

Як повідомляє “Новинарня“, він сказав про це, відповідаючи на питання, що буде робити в разі провалу переговорів “нормандської четвірки” в інтерв’ю західним ЗМІ “Der Spiegel”, “Le Monde”, “Time” і “Gazera Wyborcza”.

Я не погоджуся піти з війною на Донбас. Я знаю, є багато гарячих голів, особливо тих, що виходять на вулиці і кажуть: “Давайте підемо битися і повернемо Донбас!” Але якою ціною? Це інша історія життя і землі. І я цього не зроблю. Якщо це не задовольняє суспільство, тоді прийде новий лідер, який задовольнить ці вимоги. Але я ніколи не зроблю цього, бо моя позиція в житті – бути людиною передусім. І я не можу послати їх туди. Як? Скільки з них загине? Сотні тисяч, а потім почнеться повномасштабна війна в Україні, а потім і у всій Європі”, – цитує президента “Радіо Свобода”.

Він також наголосив, що позиція України щодо місцевих виборів в окремих районах Донецької й Луганської областей полягає у тому, що вони можуть відбуватися лише за українським законодавством.

Щодо питання про контроль над кордоном із Росією, Зеленський назвав його “найскладнішим”.

“Якщо ми до нього дійдемо, це буде найскладніше питання переговорів. Але я щиро зізнаюся вам, я не підтримую того, як це сформульовано в попередніх домовленостях. Згідно з ними, відбуваються вибори, а тоді Україна отримує контроль над кордоном… Я не погоджуюся з такою послідовністю”, – заявив президент.

Відповідаючи на питання про те, чи не боїться він опинитися на зустрічі в Парижі 9 грудня фактично “наодинці” з президентом Росії, Зеленський заявив, що якщо побачить таку ситуацію на початку переговорів, то “відразу про це скаже”.

“Хочу сподіватися, що всі розуміють, що проблема є глибшою, ніж владнання економічних проблем тієї чи іншої країни”, – сказав президент.

Зеленський також зазначив, що не хоче поки що говорити про свій план “Б” на випадок, якщо Росія блокуватиме будь-які рішення щодо просування у врегулюванні ситуації на Донбасі.

“Я не хочу говорити про план “Б” прямо зараз – тому він і називається планом “Б”, тому що я вірю в план “А”. Але він, звісно, є. І одну річ, яку я хотів би уточнити: мій план “Б” не полягає в тому, щоб усе залишалося так, як нині”, – наголосив Зеленський.

Читайте також:
“Не Абхазія й не Придністров’я”: Зеленський пояснив, де мають стояти миротворці на Сході України

Ярош: Потрібні дострокові вибори, наступним президентом має стати бойовий офіцер

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна