“Укроборонпром” може потрапити під санкції США через “Мотор Січ”, – АМКУ

 

В Антимонопольному комітеті допускають можливість потрапляння “Укроборонпрому” під антиросійські санкції США через операції з купівлі підприємства Мотор Січ спільно з китайськими компаніями Skyrizon і Xinwei.

Про це очільник АМКУ Юрій Терентьєв розповів у ефірі “Радіо НВ”.

“Можна опинитися в повністю абсурдній ситуації, коли китайська сторона разом з Укроборонпромом отримала б контроль над цим підприємством. При цьому США можуть знайти підтвердження того, що китайська сторона присутня в ланцюжку постачання Вертольотам Росії – і виникне ситуація, коли “Укроборонпром” з “Мотор Січ” виявляться в американських антиросійських санкціях”, — зазначив Терентьєв.

Він додав, що в цій ситуації під американськими санкціями можуть виявитися всі українські підприємства, які фінансують “Укроборонпром”, в тому числі і держбанки. На думку глави АМКУ, і підприємство, і уряд, повинні враховувати ці ризики при укладанні угоди.

“Така юридична конструкція за участю “Укроборонпрому” була підтримана Кабміном ще при Гройсману (Володимир Гройсман, експрем’єр-міністр, – “Н”) і Кубіву (Степан Кубів, ексміністр економрозвитку, – “Н”). Були дані відповідні дозволи на проведення цих переговорів і дій. Тобто, якщо українська сторона свідомо приймає рішення відмовитися від співпраці з китайцями за цим проєктом, то повинні бути ухвалені рішення як на рівні “Укроборонпрому”, так і на рівні уряду”, — додав Терентьєв.

Концерн “Укроборонпром” попросив два місяці на підготовку документів по концентрації.

За словами гендиректора держконцерну Айвараса Абромавичуса, китайська компанія Skyrizon вже придбала більше 50% акцій запорізького заводу Мотор Січ.

Раніше повідомлялося, що 7 червня в Антимонопольний комітет було подано спільну заяву від імені держави Україна в особі “Укроборонпрому” і китайських компаній Skyrizon і Xinwei на концентрацію відповідно більше 25% і 50% акцій “Мотор Січі” з метою спільного управління і контролю над підприємством. 19 червня був підписаний основний пакет договорів, який набуде чинності автоматично після отримання позитивного рішення антимонопольного відомства. У разі дозволу АМКУ на покупку, китайські інвестори пообіцяли внести до держбюджету $ 100 млн на розвиток авіабудівної галузі України.

Читайте також:
АМКУ дозволив азербайджанській компанії придбати “Vodafone Україна”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна