До Києва повернувся розвідник Едуард Матюха, що 5 років працював у тилу ворога в “ДНР”

 

На підконтрольну Україні територію повернувся розвідник Едуард Матюха, який понад 5 років працював на окупованому Донбасі.

Він свого часу був “народним міським головою” Горлівки на Донеччині, а також посідав високі посади у “Комуністичній партії “ДНР”, розповідає Андрій Цаплієнко у “ТСН.Тиждень”.

Едуард Матюха – розвідник Головного управління розвідки Міністерства оборони України, був “очима України” від самого початку російсько-української війни.

“Дійсно, Едуард – це та людина, яка надавала необхідну інформацію про реальну ситуацію на окупованих територіях”, – розповідає представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

“Дуже вдала ідея була з мого боку створити сайт “Миротворець” і включити мене до цього сайту, з моєї подачі. Це відкрило мені двері усюди. А ще згадка про те, що я був “народним мером”, зробила мене героєм на всі дві “республіки”, – розповідає розвідник.

Посвідчення “Донецької Республіки”, офіцерська книжка “Всевеликого Війська Донського”, членський квиток “Компартії “ДНР” – документи, які дозволили Матюсі знайти комунікабельних покровителів у Держдумі РФ.

У травні 2014 року у Горлівці Едуарда Матюху обрали “виконувачем обов’язків мера”. Та він зовсім недовго очолював місто. Навколо нього спалахнув конфлікт між бойовиками. Власне, це й було його першим великим завданням від Головного управління розвідки.

“Мерство” спричинило конфлікт між Безлером та іншими угрупуваннями, що спричинило вихід Стрєлкова до міста Донецьк. Цей штучно створений конфлікт зробив можливим конфлікти між угрупуваннями в містах Слов’янськ, Донецьк і Горлівка”, – розповідає він.

Згодом Матюха став першим секретарем міськкому “Компартії “ДНР”, почав активно контактувати із московськими комуністами – Геннадієм Зюгановим і його посіпаками.

Український розвідник з’ясував справжню роль КПРФ у відбудові нової російської імперії. Саме “зюганівська” партія стала для Кремля платформою для всіх проросійських анклавів у інших країнах.

Абхазія, Придністров’я, Північна Осетія, так звані “ДНР” та “ЛНР” – усі вони координуються Кремлем через комуністів. Призначена відповідальна особа – депутат Держдуми Російської Федерації Казбек Тайсаєв.

“Це – особа, яка займається координацією урядів невизнаних держав з боку Державної Думи Російської Федерації”, – пояснює Матюха.

Читайте також:
Лавров порівняв окупований Донбас із Придністров’ям та заговорив про федералізацію

Із Тайсаєвим та іншими російськими комуністами розвідник формував так звані “гумконвої”. Одне із їхніх завдань – надсилання готівки бойовикам.

Тайсаєв був першим в парламенті Росії, хто показав так зване звернення жителів ОРДЛО про незалежність від України. Під ним двадцять тисяч підписів. Як проходив фальшивий референдум на Донбасі, український розвідник бачив на власні очі.

“Я, як перший секретар Горлівського міськкому “Комуністичної партії”, був залучений до процесу. Двома руками писали різними почерками і кольорами. Мені треба було зібрати 1100 (підписів, – “Н”)”, – говорить Матюха.

Так само після роздачі російських паспортів та проведення “перепису населення”, у так званих “республіках”, окупанти можуть застосувати план “Б” – референдум про приєднання ОРДЛО до Росії.

Ймовірно, це буде ще один інструмент тиску на владу України, аби добитись російського трактування Мінських угод або закону про особливий статус Донбасу.

“Минулоріч окупанти розглядали тему відновлення проекту “Новоросія”. Це були військові плани, здобуті мною, щодо захоплення Харківської області, Одеської області та створення сухопутного коридору до півострова Крим”, – зазначає розвідник.

“Завдяки Едуарду, ми знаємо плани розширення збройної агресії. Ми достеменно знаємо плани застосування інших частин та з’єднань Південного російського округу проти нашої держави”, – наголошують в ГУР Міноборони.



Самому Едуардові дуже не хочеться бути медійною особистістю. Розвіднику треба буквально повертати своє справжнє життя.

“Зараз я серед своїх і почуваю себе нарешті спокійніше, ніж останні п’ять з половиною років там. І я впевнений, що цей прапорець (прапор України на бронежилеті, – “Н”) повернеться до цього міста, і до всіх Донецької та Луганської областей”, – запевняє Матюха.

Як писала “Новинарня“, бойовики на Донбасі тренують наступ і захоплення нових районів.

Читайте також:
54 орб повернувся з ООС. За п’ять років війни загинули 20 розвідників батальйону

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна