Рос-паспортизація ОРДЛО: триває реалізація абхазько-осетинського сценарію

 

Дмитро Снєгирьов
аналітик, громадський активіст, голова ГІ “Права справа”, переселенець з Луганщини

Російський уряд схвалив зміни до закону про громадянство, згідно з яким громадяни України та Білорусі на підставі заяви можуть бути визнані носіями російської мови без співбесіди та іспиту.

Фактично це продовження політики РФ щодо російської паспортизації жителів України.

Нагадаю, що 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ, згідно з яким спрощується процедура отримання російського громадянства для жителів окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО – тимчасово окупованої частини Донбасу, підконтрольної Кремлю). Із 3 травня відповідальні органи РФ почали приймати відповідні заяви.

Також звертаю увагу, що нещодавно РФ прийняла рішення про значне збільшення фінансування тимчасових міграційних відділів, які розташовані на українсько-російському кордоні та займаються видачею російських паспортів жителям непідконтрольної частини Донбасу, і не тільки.

Фінансування збільшили в 11 разів – до 1,1 мільярда рублів, тоді як раніше було близько 100 мільйонів.

У планах РФ видати до 2021 року 400 тисяч своїх паспортів жителям України.

І чергове рішення про спрощене отримання російського громадянства – наступний крок у цьому напрямку.

Триває реалізація абхазько-осетинського сценарію, коли наявність на територіях невизнаних “республік” громадян РФ використовується як юридичний привід для безпосереднього втручання (у тому числі військового) у внутрішні справи іншої країни.

На даний момент мова йде про Україну та Білорусь.

І навряд чи випадково це рішення російської влади з’явилося після зустрічі Зеленського з Лукашенком, під час якої білоруський президент запевнив, що його країна, попри зближення з Росією, не буде використовуватися як плацдарм для військового вторгнення на територію України.

Читайте також:
Німеччина не видає візи жителям ОРДЛО із паспортами РФ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна