ГПУ підготувала законопроєкти щодо правосуддя на Донбасі у перехідний період

 

У Генеральній прокуратурі підготували два законопроєкти в рамках перехідного правосуддя на Донбасі.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в четвер, 21 листопада, йдеться у повідомленні на сайті ГПУ.

Зазначається, що з ініціативи генерального прокурора Руслана Рябошапки відбулося засідання робочої групи щодо реінтеграції тимчасово окупованих територій.

“Під час зустрічі обговорили напрацьований пакет законодавчих актів щодо правосуддя перехідного періоду”, – йдеться у повідомленні.

Так, Рябошапка зазначив, що було розроблено дві ініціативи:

  • проєкт засад державної політики у сфері захисту прав людини в умовах подолання наслідків збройного конфлікту;
  • проєкт закону про соціально-правовий захист осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України, які в найкоротші строки мають бути передані на розгляд Президенту України.

Генеральний прокурор відзначив, що напрацьовані законопроєкти узагальнюють світовий досвід застосування норм перехідного правосуддя для України.

“Фактично, це є “дорожньою картою”, що застосовується у світі для виходу зі збройного конфлікту, подолання його наслідків, досягнення миру, гарантування неповторення конфлікту, розслідування найтяжчих злочинів, вчинених під час збройного конфлікту і гарантування захисту прав людини”, – констатував Рябошапка.

“Правосуддя перехідного періоду – це той механізм, який, як показує міжнародний досвід, може допомогти впоратися з завданням подолання наслідків конфлікту, реінтеграції територій та людей. Одним з його основних елементів є притягнення винних до відповідальності за скоєння найтяжчих міжнародних злочинів. Це і воєнні злочини, і злочини проти людяності”, – зазначив заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов.

Він додав, що з цією метою в структурі Генеральної прокуратури створено Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, до складу якого входить два управління для нагляду та інформаційно-аналітичної роботи у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованій території АР Крим і м. Севастополя, а також у Донецькій і Луганській областях та в умовах збройного конфлікту. Головним завданням Департаменту є напрацювання єдиної методики розслідування таких злочинів.

Читайте також:
“Всіх звільнимо”: Чумак розповів, як треба реформувати ГПУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна