МЗС України привітало жорстку “кримську” резолюцію комітету ГА ООН

 

Міністерство закордонних справ України привітало схвалення Третім комітетом 74-ї сесії Генасамблеї ООН оновленої та посиленої резолюції “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, Україна”.

Про це йдеться в коментарі МЗС, оприлюдненому пресслужбою відомства 14 листопада, після ухвалення резолюції.

“Цей документ є важливим елементом політики деокупації тимчасово окупованих територій України, яка послідовно здійснюється, зокрема на виконання указу президента України «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави»”, – йдеться в коментарі з Михайлівської.

Цьогорічний документ розроблений з урахуванням доповіді Генерального секретаря ООН від 2 серпня 2019 року щодо ситуації з правами людини в Криму, яка була вперше підготовлена на виконання однойменної минулорічної резолюції ГА ООН 73/263.

Як підкреслили в МЗС, потужним сигналом стала фіксація в резолюції факту здійснення державою-окупантом політики, яка має на меті примусову зміну складу населення півострова, як шляхом переслідування окремих категорій кримчан, зокрема представників кримськотатарського народу, репресій проти правозахисників, так і через переселення на тимчасово окуповану територію свого власного населення.

“Така практика прямо заборонена міжнародним гуманітарним правом, є порушенням Женевських конвенцій 1949 року та кваліфікується як воєнний злочин”, – заявляє МЗС.

Документ нагадує, що, відповідно до резолюції ГА ООН “Про визначення агресії” (1974), ніякі територіальні надбання чи особлива вигода, які були отримані в результаті агресії, не є і не можуть бути визнані законними.

“Підтримуємо заклик резолюції до Росії забезпечити належний і безперешкодний доступ міжнародних моніторингових місій і неурядових правозахисних організацій до окупованого півострова, наголошуючи, що їхня присутність та дотримання державою-окупантом міжнародного права з прав людини і міжнародного гуманітарного права має надважливе значення для недопущення подальшого погіршення ситуації. У відомстві окремо відзначили, що мандат СММ ОБСЄ передбачає безпечний і безперешкодний доступ до всієї території України, включаючи АР Крим та м. Севастополь”, – йдеться в заяві.

Українське зовнішньополітичне відомство зазначає, що проєкт резолюції має припинити порушення державою-окупантом прав людини на Кримському півострові, протидіяти спробам легітимізувати окупацію та анексію АР Крим та м. Севастополя, а також консолідувати позицію міжнародного співтовариства щодо незмінності статусу Криму як невід’ємної складової частини України.

Україна подякувала країнам, які підтримали проєкт резолюції на засіданні Третього комітету, та закликала всі держави-члени ООН підтримати резолюцію під час голосування на пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН.

Читайте також:
В ООН визнали порушення Росією Женевських конвенцій через зміну демографії окупованого Криму

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна