Історія Грушевського: прокуратура в Запоріжжі переслідує АТОвця без руки за “побиття” маршрутника

 

Ленінський районний суд Запоріжжя розглядає обвинувальний акт щодо учасника бойових, та інваліда ІІ групи Святослава-Андрія Грушевського, який втратив на війні функцію руки. Його обвинувачують у хуліганстві – побитті водія маршрутки, який відмовився надати ветерану АТО безплатний проїзд. Хоча у серпні 2018 року тодішній генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що прокуратура відмовляється від обвинувачення щодо АТОвця з інвалідністю.

Як з’ясувала “Новинарня“, попри заяви генпрокурора, судові розгляди у кримінальному провадженні тривають і цьогоріч. На 19 грудня призначене наступне засідання. А прокуратура на адвокатський запит заявляє, що рішення про відмову прокурором від державного обвинувачення не приймалося.

Святослав Грушевський брав участь у бойових діях у складі батальйону “Донбас” у 2014 році. Брав участь у боях в оточеному Іловайську. Там, 19 серпня, й отримав два кульові поранення в ногу і плече.

За Іловайськ нагороджений орденом “За мужність” III ступеня.

Важке поранення в руку Грушевський дістав, коли намагався надати допомогу Сергію Шкарівському “Шульцу”. “Шульц” від отриманих ран помер. Грушевський вижив, але рука залишилася скаліченою.

“Ліва рука не має плечового суглобу. Відтак плече не зафіксоване. Я не можу руку піднімати і взагалі нічого нею робити. Ношу її або на сумці, або опираючи на кишеню”, – розповів “Новинарні” Грушевський.

На всіх фото Святослав-Андрій Грушевський спирає ліву руку на сумку або на кишеню

Інцидент, за який прокурори хочуть притягнути Святослава Грушевського до кримінальної відповідальності, стався у Запоріжжі ще 16 вересня 2017 року. Того дня, приблизно о 19:30 (так вказано в обвинувальному акті) АТОвець намагався скористатися пільговим проїздом у маршрутці. Водій заявив, що в салоні немає вільних сидячих місць, тому Грушевський не зможе скористатися своїм правом на пільговий проїзд.

Далі була нецензурна лайка та бійка. За версією прокуратури, ветеран без руки побив маршрутника. Рукою, яка не працює.

В офіційному документі представників державного обвинувачення це описано так: “Не бажаючи припиняти свої хуліганські дії, не реагуючи на вимоги і прохання пасажирів маршрутного таксі, продовжуючи діяти з особливою зухвалістю, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння… [Грушевський] підійшов впритул до водія та завдав кулаком правої та лівої руки декілька ударів в область його голови“.

За даними прокуратури, водій отримав закритий перелом носа, синці, рани та крововилив в області нижньої губи та підборіддя.

Грушевський нібито був напідпитку, йдеться в обвинувальному акті.

Генеральний прокурор Юрій Луценко у своєму дописі в соцмережі 17 серпня 2018 року акцентував на тому, що Грушевський просто фізично не міг побити водія непрацюючою рукою.

“Дізнався про спробу засудити ветерана, який втратив в АТО руку. Водій запорізької маршрутки, який відмовив бійцю в безкоштовному проїзді, вирішив ще й засудити захисника України за побої, “нанесені кулаками лівої та правої рук”. Брехня очевидна та ганебна. Права рука в бійця паралізована. Справедливість відновлена. Прокуратура відмовилася від підтримки обвинувачення“, – рапортував тоді Луценко, проілюструвавши допис світлиною Грушевського у військовій формі.

Скріншот допису Луценка

В обвинувальному акті, крім того, згадується що Грушевський – інвалід ІІІ групи. У коментарі “Новинарні” він розповів, що кілька тижнів тому йому вдалося оформити ІІ групу інвалідності.

Згодом у матеріалах справи таки з’явилася постанова про відмову від підтримання державного обвинувачення Грушевського. Вона датована тим же днем, що й допис Луценка: 17 серпня 2018 року.

Постанова про відмову від держобвинувачення

Хоча вже у 2019 році запорізькі прокурори на адвокатський запит захисника Грушевського заявили кардинально інше: мовляв, рішення щодо відмови від державного обвинувачення у цьому кримінальному провадженні не було.

Відповідь на адвокатський запит

Кілька днів тому у запорізькому суді відбулося засідання: прокурор зачитав обвинувальний акт, а суд визначив порядок дослідження доказів.

Про постанову про відмову від державного обвинувачення не згадує ніхто.

“Ми подаватимемо клопотання про допит [колишнього генпрокурора Юрія] Луценка як свідка у цьому кримінальному провадженні. Скеруємо його в ГПУ. Не факт, що його вдасться допитати, але спробувати варто”, – ділиться процесуальними планами адвокат обвинуваченого Віталій Валько. 

Новинарня” звернулася до прокурорів Запоріжжя з усним запитом (що є прийнятним з точки зору законодавства щодо запитів на отримання публічної інформації), аби ті пояснили таке процесуальне жонглювання обвинувальним актом щодо Грушевського: чи підписували вони постанову про відмову від обвинувачення? якщо так – то куди вона зникла? чи чули взагалі про допис у FB їхнього керівника?

Втім, у прокуратурі не були надто говіркими.

“По телефону ми таку інформацію не надаємо. Або пишіть інформаційний запит, або приїздіть особисто та спілкуйтеся з прокурором”, – сказала співробітниця прокуратури на тому кінці дроту.

Відтак “Новинарня” надіслала інформаційний запит до прокуратури Запорізької області, аби там прокоментували процесуальні кроки своїх співробітників щодо обвинувачення Грушевського.

підготувала: Людмила Кліщук

Читайте також:
“Виштовхав і став душити”: у Києві водій лаючись вигнав з маршрутки АТОвця

У Львові звільнили з роботи водія маршрутки, який образив вдову учасника АТО

“Проходь, б***, АТОшник”: у Дніпрі маршрутник образив бійця 93-ї бригади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна