Мазур два роки без проблем їздив у Польщу і вважає, що Інтерпол “здався” під тиском Росії

 

Заступник голови УНА-УНСО, ветеран АТО Ігор Мазур “Тополя”, якого за запитом Росії в Інтерпол затримали польські прикордонники, заявив, що в останні два роки неодноразово перетинав кордон з Польщею без будь-яких проблем.

Про це Мазур повідомив у Любліні 11 листопада на спільній пресконференції з генконсулом України, передає “Укрінформ“.

“Я в Польщі був кілька разів і минулого, і позаминулого року. Бо відколи повернувся зі ЗСУ в запас, я вважав, що для нас справді понад усе важливо з поляками мати гарні стосунки, одним фронтом виступати проти Росії — Балто-Чорноморський союз такий.

Якщо виходити з того, що Інтерпол мав із 2014 року, то я теж, мабуть, був у цій базі. Тільки Інтерпол не давав ходу… Я не думаю, що хтось там мене здав, скоріш за все, Росія останні кілька місяців почала активно працювати на міжнародному рівні. І, на жаль, як Данія здалася і дозволила будувати «Північний потік-2», так само десь Інтерпол здався і погодився нас включити в той чорний список”, – розповів Мазур.

Таким чином, за словами Мазура, Інтерпол погодився з тим, що російський суд нібито може судити справедливо. Втім, справи українських політв’язнів свідчать, що це не так.

Тополя також розповів, що Росія свого часу включила до розшуку в одній справі з ним і незрячого керівника УНА-УНСО Юрія Шухевича, й навіть особу, якій під час війн на Кавказі було три з половиною роки.

“У тій справі, в якій проходжу я, проходить і Арсеній Яценюк, проходять брати Тягнибоки, Дмитро Ярош і ще дам десь є п’ятеро хлопців. Раніше у цій справі проходили Микола Карпюк і Станіслав Клих, які ніколи не були в Чечні, але це не було важливо для російського «правосуддя».

Ця справа робилася людьми, які неадекватно оцінювали роки народження, стан здоров’я людей. Бо в цій справі навіть деякий час проходив пан Юрій Шухевич, який сліпий, але оскільки він входить до керівництва УНА-УНСО, то його теж як бойовика включили у цю справу, і Ярослава Лагнюка, це наш голова виконкому, якому на той час було 3,5 роки, так само включили у цій справі, тобто, що він теж закатував там 10 росіян, що він брав участь у бойових діях”, – розповів Мазур.

Він подякував українській владі і опозиції за своє звільнення і зауважив, що різні міжнародні структури починають занадто суворо підходити до українців.

“На жаль ми бачимо, що стара Європа зараз починає домовлятися з Росією, як Франція, Німеччина, так і Італія, Іспанія. Країни Прибалтики і Польща — це наші найближчі союзники, і ми чудово розуміємо, що тільки об’єднавши наші зусилля, ми можемо протистояти окупантам”, — зазначив ветеран.

Читайте також:
Польська прокуратура допитала Ігоря Мазура, очільник МЗС коментує затримання

Як інформувала “Новинарня”, Ігоря Мазура “Тополю” затримали польські прикордонники о 8-й годині ранку 9 листопада при перетині пункту пропуску “Ягодин-Дорогуськ”. Затримання відбулося за запитом Інтерполу на вимогу прокуратури Російської Федерації, яка звинувачує Мазура у “злочинах тероризму”, вчинених, зокрема, в Чечні.

11 листопада, після допиту в окружній прокуратурі міста Холм Мазура відпустили на поруки генерального консула України в Любліні. На час очікування та розгляду екстрадиційного запиту він мешкатиме в Генеральному консульстві.

Ігор Мазур — заступник голови партії УНА-УНСО, учасник війни проти РФ в Абхазії на боці Грузії, учасник АТО на Донбасі — офіцер ЗСУ, заступник начальника штабу 131-го розвідувального батальйону.
За інформацією консульства України в Любліні, до 12 листопада суд в Польщі має обрати Мазуру запобіжний захід, після чого буде розглядатися питання про екстрадицію українця в РФ.

Читайте також:
Тополю затримали за участь у Чеченській війні, порушивши статут Інтерполу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна