Польська прокуратура допитала Ігоря Мазура, очільник МЗС коментує затримання

 

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович заявив, що польські органи влади ухвалять рішення щодо затриманого на польському кордоні заступника глави “УНА-УНСО”, ветерана АТО Ігоря Мазура “Тополі” відповідно до міжнародного права.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на TVN 24.

Перебуваючи в Берліні на церемонії з нагоди 30-ї річниці падіння Берлінської стіни, Чапутович пояснив, що рішення про затримання “було ухвалене прикордонною службою, яка не знає, яку функцію виконує людина, що перебуває у списку Інтерполу”.

“І Україна, і Росія є сторонами угоди Інтерполу, і обов’язок прикордонної служби — затримати таку особу“, – сказав він.

Чапутович заявив, що польські консульські органи з’ясовують  з українською стороною причини внесення Мазура в розшук.

“Іноді сторони угоди Інтерполу зловживають можливістю включення (осіб) до списку. Ці питання будуть проаналізовані та вивчені. Відповідні рішення відповідних польських органів влади будуть ухвалені відповідно до міжнародного права”, – сказав очільник зовнішньополітичного відомства РП.

Як повідомляє Радіо Свобода, у неділю, 10 листопада, о 12-й годині за українським часом Ігоря Мазура привезли у відділ Окружної прокуратури міста Холм для проведення слідчих дій (тобто допиту).

Українця привезли на допит без наручників. Уже цього ж дня суд має отримати клопотання від прокуратури і призначити час засідання. За попередньою інформацією, через резонансний характер справи суд відбудеться в Любліні.

Як повідомив консул України в Любліні Артем Валах, ймовірно, засідання суду відбудеться вже зранку 11 листопада — попри те, що у Польщі це вихідний, адже в цей день країна відзначає День незалежності.

Читайте також:
Тополю затримали за участь у Чеченській війні, порушивши статут Інтерполу

Як інформувала “Новинарня”, Ігоря Мазура “Тополю” затримали польські прикордонники о 8-й годині ранку 9 листопада при перетині пункту пропуску “Ягодин-Дорогуськ”. Затримання відбулося за запитом Інтерполу на вимогу прокуратури Російської Федерації, яка звинувачує Мазура у “злочинах тероризму”, вчинених, зокрема, в Чечні.

Ігор Мазур — заступник голови партії УНА-УНСО, учасник війни проти РФ в Абхазії на боці Грузії, учасник АТО на Донбасі — офіцер ЗСУ, заступник начальника штабу 131-го розвідувального батальйону.
За інформацією консульства України в Любліні, до 12 листопада суд в Польщі має обрати Мазуру запобіжний захід, після чого буде розглядатися питання про екстрадицію українця в РФ.

Читайте також:
Хіба лише в мене одного відчуття, що відведення військ і російський запит на арешт Тополі – пов’язані між собою? – Цаплієнко

“Тополі волю!” Посольство Польщі пікетували з вимогою звільнити АТОвця Мазура, віцемаршалок обіцяє підтримку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна