В Іспанії відбуваються четверті за чотири роки парламентські вибори

 

В Іспанії у неділю, 10 листопада, відбуваються вже четверті за останні чотири роки дострокові парламентські вибори, які мають вивести країну з глухого кута, що утворився через нездатність партій сформувати уряд після останніх виборів у квітні.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

В.о. прем’єр-міністра Педро Санчес пішов на ці вибори, розраховуючи збільшити представництво своєї Соціалістичної партії та сформувати уряд більшості — чого не вдалося зробити після квітневих виборів, на яких соціалісти здобули перемогу.

Однак результати опитувань свідчать, що ситуація може повторитися: Соцпартія знову переможе, але не отримає достатньої кількості мандатів для створення більшості.

Таким чином, ці вибори ще більше можуть поглибити політичну кризу.

Більше того, за деякими прогнозами, соціалісти отримають навіть менше місць, ніж у квітні. Натомість свою присутність у парламенті може зміцнити правоцентристська Народна партія.

А третьою за розмірами парламентського представництва має шанси стати праворадикальна партія Vox (“Голос”). На попередніх виборах у квітні 2019 року вона посіла п’яте місце з 24 мандатами, і це був перший успіх правих радикалів після смерті диктатора Франциско Франко в 1975 році та повернення Іспанії до демократичного ладу.

Деякі прогнози свідчать, що на нинішніх виборах Vox, яку заснував вихідець із правого крила Народної партії Сантьяґо Абаскал, може подвоїти свій результат.

Детальніше про результати виборів у квітні читайте в матеріалі “Голосують за ілюзії”. Іспанія після виборів увійшла в стадію політкризи.

Читайте також:
В Іспанії проходить перепоховання диктатора Франко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна