“Голосують за ілюзії”. Іспанія після виборів увійшла в стадію політкризи, – Портніков

 

Соціалістична партія Іспанії (Partido Socialista Obrero Espanol) перемогла на дострокових виборах, які відбулися у країні 28 квітня, але не отримала абсолютну більшість місць у парламенті.

Представники PSOЕ здобули 123 місця із 350 можливих у нижній палаті Кортесів – Конгресі депутатів (28,7%).

Правоцентристи з консервативної Народної партії (Partido Popular) отримали 66 місць (16,7%),  і це найгірший результат цієї сили у новітній історії. Порівняно з виборами 2016 року популярність правоцентристської партії на чолі з новим керівником, молодим Пабло Касадо, знизилася удвічі.

Ліберальна партія “Громадяни” (Ciudadanos) має 57 мандати (15,9%), це на 25 більше, ніж досі.

Ліві “Об’єднані ми можемо” (Unidas Podemos) здобули 42 місця в нижній палаті (14,3%), і саме ця партія є найімовірнішим партнером соціалістів по коаліції. Нині “Подемос” здобули на 29 місць менше, ніж за результатами виборів 2016 року.

Вперше за 40 років до парламенту Іспанії потрапила ультраправа партія “Голос” (Vox), отримавши 10,3% голосів виборців (24 депутати). Зважаючи на це, Іспанія втратила статус єдиної великої європейської держави без сильної ультраправої партії.

Представники Vox виступають проти мультикультурності, фемінізму і необмеженої імміграції.

Оскільки жодна з партій не отримала більше 30% голосів, це ускладнює створення правлячої більшості.

Також на виборах до Сенату Іспанії (верхня палата) пройшов 121 депутат від соціалістів і 56 “народнопартійців”.

Керувати багатьма європейськими країнами стає все важче, адже старі партійні системи, в яких домінували помірні консерватори і помірні соціал-демократи, поступаються місцем роздробленим парламентам.
“Ця тенденція поширюється на всю Європу”, — говорить Федеріко Санті, аналітик політичних ризиків консалтингової компанії “Євразія Груп” у статті американського видання The Wall Street Journal.

Він пояснює це “нездатністю традиційних партій справлятися із запитами виборців, які викликані глобалізацією, наприклад — проблемою імміграції та зростанням міжнародної торгівлі”.

Це, за словами Санті, й стало передумовою зниження популярності традиційних помірних партій і підштовхунло до появи нових політичних рухів, іноді дотримуються крайніх поглядів.

На думку українського журналіста Віталія Портнікова, те, що парламентські вибори в Іспанії зробили найсильнішою партією в обох палатах парламенту соціалістів чинного прем’єра Педро Санчеса, є ознакою, що ця країна ввійшла у стадію політичної кризи.

“Ліві в Іспанії помінялися місцями з правими.  Провідна сила правого спектру, Народна партія, зазнала історичної поразки. Більш того, до парламенту вперше після краху франкізму увійшла відверто ультраправа партія “Голос”. Якщо дві інші праві партії – Народна і партія “Громадяни” – спробують з нею об’єднатися, як це вже сталося в Андалусії, це тільки ще більше дистанціює лівий, а потім і ліберальний електорат від правого табору”, – вважає Портніков.

За його словами, праві – і “Народна партія”, і “Громадяни” – намагалися домогтися легкої популярності, коли не виявляли ніякої конструктивності у вирішенні каталонського питання і були впевнені, що обережність соціалістів призведе до краху лівих сил.

“Але іспанський виборець оцінив саме спроби прем’єр-міністра Педро Санчеса “склеїти” державу. Правда, тепер ці спроби навряд чи завершаться успіхом. Якщо подивитися на результати виборів по Каталонії, очевидно, що мешканці цього регіону живуть наче в іншій країні, не в Іспанії”, – наголошує Віталій Портніков і додає, що настрої каталонців за кілька років протистояння з центром значно радикалізувалися.

“Тепер, звичайно, багато хто в Іспанії й у світі буде говорити, що це Путін винен і шукати сліди Кремля у каталонському національному таборі. Але Путіна підсилює відсутність реалізму в політичної еліти і народу в будь-якій країні – від Сполучених Штатів до Іспанії, від Великої Британії до України.  І всюди, де люди голосують за ілюзії й не розуміють реальних проблем, вони голосують за Путіна“, – переконаний журналіст.

Читайте також:
Український футболіст подасть до суду на іспанського політика, який назвав його “неонацистом”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна