“Формула Штайнмаєра” сприятливіша для Росії, а не України, – президент Литви

 

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що “формула Штайнмаєра” сприятливіша для Росії, а не для України.

Як повідомляє “Новинарня“, про це він заявив під час спільної з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо пресконференції у Гельсінкі.

“З “формулою Штайнмаєра” все добре, однак, з моєї точки зору, вона сприятливіша для Росії, а не для України”,цитує президента Литви видання “Український тиждень”.

Він додав, що з російської сторони не видно жодних поступок.

“Я завжди є прихильником діалогу, проте ми також повинні мати принципи і цінності”, – сказав Науседа.

Водночас президент Фінляндії Нііністьо заявив, що спілкування необхідно для розуміння мислення Москви.

“Тут я бачу прогрес: все більше і більше країн Євросоюзу починають діалог з Росією… Це не означає, що ти погоджуєшся з Кремлем, але він (діалог – “Н”) вигідний для того, щоб зрозуміти, про що вони думають”, – додав він.

Як інформувала “Новинарня“, 1 жовтня на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську сторони (Україна, РФ, ОБСЄ, ОРДЛО) Україна погодила так звану “формулу Штайнмайєра” щодо виборів на окупованому Донбасі у процесі деокупації. Це підтвердив президент Володимир Зеленський.

“Формулу”, що може реалізувати частину Мінських угод, запропонував 2015 року тодішній міністр закордонних справ Німеччини, на той час голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмайєр. Згідно з його пропозиціями, Донбас отримує “особливий статус” (тимчасово набуває чинності закон про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО) в день проведення виборів на окупованих територіях на тимчасовій основі. А після того, як ОБСЄ засвідчить законність таких виборів, закон набуде постійної сили.
При цьому “формула” ніяк не пов’язує це з вирішенням безпекових питань – таких, як виведення чи роззброєння незаконних збройних формувань (російських гібридних сил), відновлення контролю за кордоном тощо, які так само передбачені мінськими домовленостями.

18 вересня глава МЗС України Вадим Пристайко заявив, що Україна погодилася на “формулу Штайнмайєра” . Згодом він пояснив, пояснив, чому Україна не підписала цю “формулу”.

20 вересня Пристайко розкрив текст домовленості, яка замінила “формулу Штайнмаєра”.
У цьому документі йдеться, що закон про “особливий статус” ОРДЛО застосовується на тимчасових умовах з моменту проведення виборів на Донбасі, а на постійній основі він починає діяти після визнання БДІПЛ ОБСЄ того, що вибори відповідають демократичним стандартам.
У формулюванні домовленості немає жодних згадок про кордон, наявність чи відсутність збройних формувань в ОРДЛО.

1 жовтня на ТКГ також домовилися про розведення сил у Петрівському та Золотому з 7 жовтня.

Читайте також:
“Шлях до війни, а не миру” чи “не зрада, а перемога”?
Як політики оцінюють підписання “формули Штайнмаєра”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна