Україна приєднається до небойової місії НАТО в Іраку

 

Україна готова приєднатися до небойової місії НАТО в Іраку.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в п’ятницю, 1 листопада, сказав міністр оборони України Андрій Загороднюк на брифінгу.

“Ідеться про консультування і тренування для Збройних сил Іраку з обслуговування обладнання, яке, можливо, було вироблено за радянських часів або після цього, але таке, на якому знаються наші фахівці. … Це небойова місія, відбувається в тилу”, – сказав Загороднюк.

Міністр розповів, що наразі тривають переговори щодо участі України в місії, найближчим часом буде ухвалено рішення.

За його словами, в Іраку в такій місії може перебувати до десятка українців.

Відзначимо, що в липні 2018 року генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив про початок небойової місії в Іраку в складі кількохсот інструкторів.

“Україна – це один з найближчих наших партнерів. Дякуємо вам за участь у забезпечені безпеки Євроатлантичного регіону. Ваші війська є в Афганістані, Косовому, а також ви є частиною сил швидкого реагування НАТО. Знаю, що ви готуєтеся до участі у навчальній місії НАТО в Іраку, де ми спільно боремося з міжнародним тероризмом”, — сказав Столтенберг під час засідання комісії НАТО-Україна.

Також генеральний секретар НАТО заявив про готовність посилити співпрацю з Україною. За його словами, через 10 трастових фондів союзники НАТО та партнери виділили понад 40 мільйонів євро для підтримки України у таких сферах, як бойове командування та контроль, кібероборона, медична реабілітація.

Як повідомляла “Новинарня“, 30-31 жовтня в Україні перебуває з візитом Північноатлантична рада (аостійні представники в НАТО від країн-членів. Візит розпочався в Одесі. У четвер генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та посли країн-членів Альянсу працюють у Києві.

Раніше, 25 жовтня, міністр оборони України Андрій Загороднюк під час візиту в штаб-квартиру НАТО заявив, що Україна й Північноатлантичний альянс погодили перехід до нового формату співпраці “Одна країна – один план”, який вбере у себе всі попередні напрацювання та зосередить їх під єдиною структурою контролю й координації.
“Ми перезапускаємо формат роботи з НАТО, робимо його набагато практичнішим, націленим на конкретні результати. Йдеться не лише про підписання документів, а й про імплементацію стандартів НАТО, які відчують на собі військовослужбовці вже в конкретній перспективі”, – сказав новий глава МО України.
За його словами, НАТО має намір запропонувати формат для оптимізації та вдосконалення співробітництва з усіма країнами-партнерами, і Україна буде першою країною, яка напрацьовуватиме такий досвід.
При цьому йшлося про визначення п’яти пріоритетних напрямків співпраці.

Читайте також:
Заява НАТО за підсумками візиту в Україну: підтримка рішень Бухарестського саміту, і не тільки

Кулеба пояснив, чому уряд не буде подавати нову заявку на ПДЧ в НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна