Протести в Каталонії: між поліцією й радикалами стають помірковані незалежники

 

На вулицях Барселони та інших міст Каталонії триває протистояння, пов’язане з протестами прибічників незалежності краю проти засудження провідних сепаратистів до тривалих термінів ув’язнення.

Шоста ніч заворушень була дещо спокійнішою за попередню і позначилася новою тенденцією: помірковані незалежники вийшли на свою акцію протесту в Барселоні – сидячу, маючи на меті стримати хвилю насильства і вандалізму, що накрила місто.

Як повідомляє La Vanguardia, ввечері в суботу, 19 жовтня, помірковані активісти з різних організацій, що виступають за незалежність Каталонії (En Peu de Pau, Bombers per la República, Sanitaris per la República, Agrals Rurals per la República, Catacort Escortes, Open Arms), влаштували сидячу акцію на площі Уркінаона. Також добровольці з цього середовища утворили “буфер” між поліцією й радикальними протестувальниками, аби стримати нові сутички й погроми.

“Це може бути першим симптомом зміни стратегії на вулицях, або ж це квітка в пустелі”, – пише видання.

Перед цим у ніч із п’ятниці на суботу в Барселоні відбулися найбільші заворушення за багато років – молоді радикали в масках перекривали дороги палаючими сміттєвими баками, будували барикади й підпалювали їх, громили вітрини, кидали каміння у силовиків. Поліція відповідає шумовими гранатами, гумовими кулями та сльозогінним газом. Було розграбоване відділення одного з банків.

Вандалізм протестувальників у Барселоні. Фото: Reuters

Протести й зіткнення продовжуються в кількох великих містах Каталонії. За даними місцевої влади, 182 людей по всьому регіону постраждали в сутичках, зокрема 152 – у Барселоні. Близько 17 поліцейських потрапили до лікарень, один із силовиків перебуває у важкому стані з травмою голови.
Поліція заявила, що заарештувала у п’ятий день сутичок 54 людей.
Наступні протести вимагають звільнення заарештованих.
20 жовтня в Барселоні збирається нова маніфестація.

Мер Барселони Ада Колау закликала городян до спокою. “Подібне не може продовжуватися. Барселона на це не заслуговує”, – наголосила вона.

“Я прошу Санчеса та Торру (глав урядів Іспанії й Каталонії) сісти та відповідально поспілкуватися. Говоріть особисто, а не через соціальні мережі”, – сказала міська голова.

Після п’яти днів заворушень глава уряду Каталонії Кім Торра сам закликав до переговорів з центральним урядом Іспанії.

“Ми закликаємо виконуючого обов’язки прем’єр-міністра іспанського уряду сісти за стіл переговорів, щоб поговорити”, – сказав Торра.

Він зазначив, що насильство цього тижня не відображає мирного характеру каталонського руху за незалежність.

“Насильство ніколи не було і ніколи не буде нашим способом, ні в Барселоні, ні в Таррагоні, ні в Ллейді, ні в Жироні”, – сказав Торра, маючи на увазі міста Каталонії, охоплені протестами.

У відповідь в.о. голови іспанського уряду Педро Санчес висловив переконання, що спершу Торра має засудити заворушення в Каталонії.

Як інформувала “Новинарня“, в Каталонії 18 жовтня почався загальний страйк на знак протесту проти вироків, винесених Верховним судом у Мадриді дев’ятьом лідерам каталонських сепаратистів. Вони 14 жовтня були засуджені до 9-13 років ув’язнення за проведення референдуму про незалежність регіону від Мадрида 1 жовтня 2017 року та проголошення незалежності 27 жовтня 2017 року.

Читайте також:
У Барселоні закрили храм Саграда Фамілія через протести

Лідер Каталонії Кім Торра закликав до нового референдуму про незалежність

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна