Лідер Каталонії Кім Торра закликав до нового референдуму про незалежність

 

Глава уряду Каталонії Кім Торра закликав до нового голосування за самовизначення регіону на тлі суворих вироків для лідерів каталонських сепаратистів і масових протестів.

Як повідомляє “Європейська правда” з посиланням на La Vanguardia, про це він сказав, виступаючи у четвер, 17 жовтня, перед регіональним парламентом Каталонії.

“Якщо нас засудили до сто років тюремного ув’язнення за те, що ми винесли урни для голосування, відповідь зрозуміла: нам доведеться їх знову винести, для самовизначення”, – сказав він.

Торра також засудив насильство, що виникло під час останніх протестів, сказавши, що мирні засоби є єдиним шляхом уперед. Він додав, що існує хибний наратив про те, що каталонські сепаратисти є жорстокими.

Нагадаємо, упродовж останніх трьох днів Каталонію сколихнули протести після того, як Верховний суд Іспанії ув’язнив дев’ятьох лідерів сепаратистів за їх участь у референдумі про незалежність 2017 року.

Вночі 16 жовтня у Барселоні під час заворушень спалили десятки автомобілів, протестувальники атакували поліцію кислотою та коктейлями Молотова, а також запускали піротехнічні ракети у вертоліт правоохоронців.

Мітинги каталонського сепаратистського руху традиційно були ненасильницькими. Але за три ночі жорстоких зіткнень між поліцією та протестувальниками постраждали понад 250 людей.

Як писала “Новинарня“, несанкціонований референдум щодо незалежності Каталонії, що влаштували два роки тому, і завдяки якому лідери каталонського уряду намагалася оголосити себе окремою державою та вийти зі складу Іспанії, призвів до тривалої політичної кризи у відносинах Мадридського уряду з очільниками каталонської автономної адміністрації.

Читайте також:
У Барселоні 600 тисяч каталонців вимагали незалежності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна