Лідерам каталонських сепаратистів дали від 9 до 13 років ув’язнення

 

Верховний суд Іспанії засудив дев’ятьох лідерів каталонських сепаратистів від 9 до 13 років позбавлення волі за їхню участь у референдумі про незалежність у 2017 році.

Ще троє обвинувачених були визнані винними в непокорі правоохоронцям, але вони не будуть відбувати тюремне ув’язнення.

Про це повідомляє барселонське видання La Vanguardia.

Згадані дев’ять лідерів каталонських сепаратистів перебували під вартою протягом майже двох років після арешту в кінці жовтня 2017 року. Ще шість осіб переховуються від правосуддя за кордоном, серед них – колишній глава уряду (женералітату) Каталонії Карлос Пучдемон.

Максимальний термін ув’язнення, 13 років, отримав колишній заступник голови уряду Каталонії Оріол Жункерас – за підбурювання до заколоту та розтрату державних коштів. Саме він очолював у парламенті Каталонії невдале проголошення незалежності.

Водночас ніхто з обвинувачених не був засуджений власне за заколот – найсерйозніше з висунутих їм обвинувачень. Прокурор просив по цій статті, включно з іншими, до 25 років позбавлення волі.

Захисники каталонських лідерів оголосили, що будуть оскаржувати це рішення в Конституційному суді Іспанії, а також в Європейському суді з прав людини.

Раніше каталонські активісти заявляли про акції “мирної громадянської непокори”, якщо суд не виправдає та не звільнить обвинувачених.

Рік тому каталонських сепаратистів також оштрафували на 10 млн євро.

Читайте також:
У Барселоні 600 тисяч каталонців вимагали незалежності

Як повідомляла “Новинарня“, 27 жовтня 2017 року автономний парламент Каталонії проголосував за проголошення незалежності від Іспанії.
Підставою для цього стали результати голосування на референдумі 1 жовтня, який не був визнаний Мадридом.

Сенат Іспанії одразу ж ухвалив застосування статті 155 конституції країни, яка призупиняє самоуправління та автономію Каталонії.
Прем’єр Іспанії розпустив парламент Каталонії та оголосив нові вибори 21 грудня.
28 жовтня віце-прем’єр-міністр іспанського уряду Сорая Саенс де Сантамарія була призначена тимчасовою очільницею женералітату Каталонії замість усунутого Карлеса Пучдемона.
31 жовтня конституційний суд Іспанії призупинив рішення Каталонії про проголошення незалежності від Іспанії.

Надалі іспанський суд арештував низку членів уряду регіону. Голова женералітату Пучдемон і ще чотири міністри втекли до Бельгії.
Після того як Мадрид видав європейський ордер на арешт відстороненого лідера регіону, Пучдемон здався поліції. Суд залишив його на волі під особисте зобов’язання й відмовився видавати Іспанії.

28 листопада заарештований екс-віце-президент женералітату Каталонії Оріол Жункерас та екс-міністри від партії “Республіканська лівиця Каталонії” направили до Верховного суду лист, у якому погодилися з владою Мадрида над регіоном та попросили звільнити їх з-під варти.

Лідер каталонських сепаратистів Пучдемон побажав Тимошенко
успіху на президентських виборах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна