Прокурор Іспанії вимагає для сепаратистських лідерів Каталонії 17-25 років тюрми

Прокурор Іспанії вимагає засудити на дуже тривалі тюремні терміни дев’ятьох колишніх високопосадовців Каталонії, які брали участь в організації референдуму та проголошення незалежності свого краю.

Як повідомляє La Vanguardia, прокурор зажадав 25 років тюремного ув’язнення для колишнього віце-президента уряду Каталонії і лідера партії ERC Оріола Жункераса. Його обвинувачують в організації повстання, незаконному привласненні державних коштів та непокорі.

Для ще восьми каталонських політиків прокурор запитує вироки тривалістю від 7 до 17 років ув’язнення за тими ж обвинуваченнями.

Максимальний термін за інкримінованими статтями КК Іспанії становить 30 років в’язниці.

Водночас державний прокурор (окрема посада, призначається урядом), який також бере участь в судовій справі, заявив, що звинувачення в повстанні слід понизити до заколоту, та що він буде домагатися термінів покарання максимум у 12 років.

Дев’ять політиків на чолі з Жункерасом перебувають у в’язниці в очікуванні судового процесу. Команда їхніх адвокатів повинна представити суду свою позицію в найближчі кілька тижнів. Розгляд, як очікується, почнеться в січні.

У справі також проходять ще дев’ять осіб, які не були позбавлені волі до судового розгляду.

Цей судовий процес, однак, не розглядатиме справу колишнього глави женералітату Каталонії Карлеса Пучдемона, який утік до Бельгії після порушенння Мадридом проти нього кримінальної справи, а також семи інших політиків, котрі виїхали за кордон, аби уникнути арешту.

Читайте також:
На річницю проголошення незалежності лідери Каталонії
висунули вимогу Мадриду

Як повідомляла “Новинарня“, 27 жовтня 2017 року автономний парламент Каталонії проголосував за проголошення незалежності від Іспанії.
Підставою для цього стали результати голосування на референдумі 1 жовтня, який не був визнаний Мадридом.

Сенат Іспанії одразу ж ухвалив застосування статті 155 конституції країни, яка призупиняє самоуправління та автономію Каталонії.
Прем’єр Іспанії розпустив парламент Каталонії та оголосив нові вибори 21 грудня.
28 жовтня віце-прем’єр-міністр іспанського уряду Сорая Саенс де Сантамарія була призначена тимчасовою очільницею женералітату Каталонії замість усунутого Карлеса Пучдемона.
31 жовтня конституційний суд Іспанії призупинив рішення Каталонії про проголошення незалежності від Іспанії.

Надалі іспанський суд арештував низку членів уряду регіону. Голова женералітату Пучдемон і ще чотири міністри втекли до Бельгії.
Після того як Мадрид видав європейський ордер на арешт відстороненого лідера регіону, Пучдемон здався поліції. Суд залишив його на волі під особисте зобов’язання й відмовився видавати Іспанії.

28 листопада заарештований екс-віце-президент женералітату Каталонії Оріол Жункерас та екс-міністри від партії “Республіканська лівиця Каталонії” направили до Верховного суду лист, у якому погодилися з владою Мадрида над регіоном та попросили звільнити їх з-під варти.

На виборах 21 грудня порівняно найбільше голосів здобула проіспанська партія “Громадяни”, однак сумарно більшість мандатів вибороли знову незалежники – політичні сили Пучдемона, Жункераса та ін.

Лідер каталонських сепаратистів Пучдемон побажав Тимошенко
успіху на президентських виборах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна