Противників незалежності Каталонії стало більше, ніж її прихильників, – опитування

 

За останні два місяці противників виходу Каталонії зі складу Іспанії стало більше, ніж прихильників незалежності регіону.

Про це свідчать результати опитування Центру вивчення громадської думки при уряді автономії, опубліковані у п’ятницю, 10 травня, передає El Pais.

“Респондентам поставили запитання, чи хочуть вони, щоби Каталонія стала незалежною державою. Загалом 48,6% ропитаних під час останнього дослідження негативно відгукнулися щодо ідеї відокремлення від Іспанії, порівняно з 44,1% у березні”, — йдеться у повідомленні.

Опитування проводили упродовж тижня, з 30 квітня по 6 травня 2019 року. У ньому взали участь понад тисячу осіб.

Як повідомляла “Новинарня“, 27 жовтня 2017 року парламент Каталонії проголосував за проголошення незалежності від Іспанії.
Підставою для цього стали результати голосування на референдумі 1 жовтня, який був не визнаний Мадридом.
Сенат Іспанії одразу ж ухвалив застосування статті 155 конституції країни, яка призупиняє самоуправління та автономію Каталонії.
Прем’єр Іспанії розпустив парламент Каталонії та оголосив нові вибори 21 грудня.
28 жовтня віце-прем’єр-міністр іспанського уряду Сорая Саенс де Сантамарія була призначена тимчасовою очільницею женералітату Каталонії замість усунутого Карлеса Пучдемона.
31 жовтня конституційний суд Іспанії призупинив рішення Каталонії про проголошення незалежності від Іспанії.
Надалі іспанський суд арештував низку членів уряду регіону. Голова женералітету Пучдемон і ще чотири міністри втекли до Бельгії.
Після того як Мадрид видав європейський ордер на арешт відстороненого лідера регіону, Пучдемон здався поліції. Суд залишив його на волі під особисте зобов’язання й відмовився видавати Іспанії.

28 листопада заарештований екс-віце-президент женералітату Каталонії Оріол Жункерас та екс-міністри від партії “Республіканська лівиця Каталонії” направили до Верховного суду лист, у якому погодилися з владою Мадрида над регіоном та попросили звільнити їх з-під варти.

На початку листопада прокурор Іспанії вимагав для сепаратистських лідерів Каталонії 17-25 років тюрми.

На виборах 21 грудня порівняно найбільше голосів здобула проіспанська партія “Громадяни”, однак сумарно більшість мандатів вибороли знову незалежники – політичні сили Пучдемона, Жункераса та ін.

Читайте також:
“Голосують за ілюзії”. Іспанія після виборів увійшла в стадію політкризи, – Портніков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна