Зеленський запропонував називати вулиці на честь боксера Усика, а не “Бендери”

 

Президент Володимир Зеленський висловився про те, щоб вулиці в Україні називати іменами видатних сучасників, зокрема діючих спортсменів, а не на честь Степана Бандери чи Тараса Шевченка.

Як передає “Новинарня“, про це глава держави заявив, відповідаючи на запитання журналістів про так звану “бандеризацію” під час пресмарафону в четвер, 10 жовтня.

При цьому він помилково назвав лідера ОУН (б) “Бендерою”.

“Я впевнений, що пан Бендера був би в шоці, чи пан Шевченко Тарас Григорович, були б у шоці, яка кількість вулиць [названа їхніми іменами]”, – сказав Зеленський.

Він наголосив, що в нас дуже багато героїв України.

“Мені здається, що кожну вулицю треба називати різними героями. У нас їх дуже багато”, – сказав президент України.

Зеленський вказав не те, що перейменування вулиць – це справа місцевих рад, і варто називати вулиці на честь героїв сучасності – таких, як футболіст Андрій Шевченко, боксери брати Клички й Олександр Усик, легкоатлет, президент НОК Сергій Бубка тощо.

Крім спортсменів, Зеленський згадав про героїв-чорнобильців та автора всесвітньо відомої мелодії “Щедрик”, але не зміг назвати ім’я (Микола Леонтович).

“Герой – кожна людина, яка зробила цю країну незалежною, яка зробила цю країну відомою, завдяки якій її знають туристи”, – зазначив президент.

Крім того, журналіст “Польського радіо” запитав Зеленського про його ставлення до політики історичної пам’яті в Україні і про те, хто посяде стане головою Українського інституту національної пам’яті після відставки Володимира В’ятровича.

“Я не хочу коментувати пана Володимира В’ятровича. Він працював, і він не є членом нашої команди. Яку людину запропонує наша команда… Це буде спільна кандидатура нашої команди. Це дуже чутливе питання і воно теж в пріоритеті. Мені ще не показували цю людину”, – сказав Зеленський.

Щодо політики історичної пам’яті у відносинах із Польщею, президент України зазначив, що він “попросив нашу комісію виписати усі питання, і всі ці питання ми вирішимо, але повинні вирішувати обидві сторони”.

Відповідаючи на інше запитання – про зміни ідеологічних пріоритетів нової влади, що буде з пріоритетами Інституту національної пам’яті та чи залишиться свято 8 Березня, Володимир Зеленський пирснув зі сміху.

“Ну, про що у вас болить. Моя ідеологія дуже проста: закінчити війну і підняти економіку, повернути сюди людей… Про Інститут національної пам’яті я зараз навіть не говорю. Моя ідеологія одна: всі люди, всі напрямки, всі законопроєкти, – все, що відбувається в нашій країні, що може розколювати країну, – ми повинні реагувати на це і це змінювати”, заявив Зеленський, додавши, що “з мовного питання почався Донбас”.

Нагадаємо, УІНП довів цифрами, що декомунізація не стала “бандеризацією”.

Читайте також:
Не створи собі кумира: 20 “зрад” і “перемог” Олександра Усика

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна