Після серіалу “Чорнобиль” Зеленський присвоїв звання Героїв України трьом “водолазам”

 

Президент Володимир Зеленський підписав указ “Про присвоєння звання Герой України” трьом ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній електростанції – Олексію Ананенку, Валерію Беспалову та – посмертно – Борису Баранову.

Про це йдеться в указі №468/2019 від 27 червня.

“За героїзм і самовіддані дії, виявлені під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, постановляю:
присвоїти звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка»
АНАНЕНКУ Олексію Михайловичу – старшому інженеру-механіку реакторного цеху державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС» у 1983-1989 роках;
БЕСПАЛОВУ Валерію Олексійовичу – старшому інженерові турбінного цеху державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС» у 1986 році;
присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно):
БАРАНОВУ Борису Олександровичу – начальникові зміни державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС» у 1976-2005 роках”, – ідеться в указі.

Як відомо, Ананенко, Беспалов і Баранов під час ліквідації катастрофи на ЧАЕС у квітні 1986 року спустилися в басейн-барботер під зруйнованим реактором і відкрили запірні клапани, щоб звільнити його від води. Це унеможливило контакт розплавленого ядерного матеріалу з водою, внаслідок чого з високою ймовірністю міг статися повторний вибух.

Варто зазначити, що Ананенка, Беспалова і Баранова (посмертно) президент Петро Порошенко народив орденами “За мужність” ІІІ ступеня 26 квітня 2018 року.

Петро Порошенко і Олексій Ананенко на церемонії нагородження на ЧАЕС 26.04.2018. Фото з архіву

Як інформувала “Новинарня“, 6 травня – 3 червня 2019 року американський телеканал HBO показав мінісеріал “Чорнобиль”, який встановив рекорд оцінок IMDb. після цього серіал з високими рейтингами пройшов на каналі “1+1” в Україні.

Читайте також:
За лаштунками “Чорнобиля”: український військовий льотчик відкрив закулісся зйомок рейтингового серіалу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна