За лаштунками “Чорнобиля”: український військовий льотчик відкрив закулісся зйомок рейтингового серіалу

 

Анастасія Олехнович
інформагентство Міноборони “Армія-інформ”

Американський серіал “Чорнобиль” каналу НВО побив рекорди рейтингів. Мільйони глядачів з усього світу не приховували сліз, спостерігаючи сцену: тих, хто першими вступив у боротьбу з радіацією, на ношах заносять на борт гелікоптера. Евакуація в шпиталь… Вертоліт злітає, а глядачі – хоча більшість і знають гірку правду історії – сподіваються на диво…

Одні із найприскіпливіших критиків – авіатори 15-ї бригади транспортної авіації Повітряних сил ЗС України (ППД – Бориспіль). Ще б пак! На екрані демонструють вертоліт рідної частини, хоч і перефарбований у “радянські” кольори.

За штурвалом – колега, командир ескадрильї частини… Та й рідний аеродром, показаний мимохідь, викликає гордість.

Особливо приємно за відсутність авіаційних “ляпів”. Недаремно ж так ретельно консультували представників знімальної групи HBO.

Американські кінематографісти працювали на Київщині більше року тому. Знімали протягом тижня, із самого ранку до пізнього вечора, а деякі сцени – навіть уночі. Увесь цей час поряд із знімальною групою був полковник Олег Михайленко, заступник командира авіабригади. Прискіпливо стежив за процесом – аби чого зайвого не показали. За порадами до українського офіцера американці зверталися часто. Він і на авіації знається, і про Чорнобильську катастрофу знає не з чуток, та й з англійською проблем не має.

Офіцер розповів, чим дивували американські гості, “апгрейд” українського вертольота, десятки дублів і враження від результату зйомок.

– Тепер уже можна, – жартома відповів полковник на прохання привідкрити секрети серіального “закулісся”. – Доки всі серії не побачили світ, нас просили тримати язика за зубами.

Частину серіалу дійсно знімали в нас. Результат – неймовірний. Вони показали правду, яка в даному випадку більш вражаюча, за будь-яку вигадку. Для нашої частини це, насправді, дуже близька історія. У нас і досі працюють люди, що мають пряме відношення до трагічних подій 1986 року. Колишній заступник командира частини на Ан-30 проводив аерофотозйомку над Чорнобилем у 86-му. Ці кадри стали дуже цінними для історії.

Життєдіяльність бригади на час зйомок ніхто не зупиняв, вона тривала у звичному інтенсивному ритмі, а для знімальної групи виділили окрему локацію на аеродромі.

– Підібрали вертоліт, який би максимально точно підходив під той час. Бо, насправді, у нас є і значно новіша техніка. Це – діючий вертоліт, який активно використовується, в тому числі і на Донбасі. Велика група художників взялась його перефарбовувати.

На екрані, здається, що там все просто. Ну, вертоліт, ну, зелений. Та американці прискіпливо добивались ефекту “старовини”, аби той не виглядав, ніби щойно із салону. А ми в свою чергу переживали лише за те, аби їхня фарба гарно відмивалася. Бо ж після зйомок нам ще літати на цій “зірці”. Забігаючи наперед скажу, що повернули техніку у тому ж вигляді, в якому взяли.

З авіатором, який сидітиме за штурвалом теж визначились одразу. Досвідченого бойового командира ескадрильї вже, мабуть, нічим не здивуєш.

– Зліт, посадка, проліт по колу… Все, справились! А ні! Сонце не так сідало. Знову – зліт, посадка, проліт по колу. Все? А ні! Волосся в акторів не так, як задумано, розвивалось. Кожна сцена – десять-двадцять, а то й тридцять дублів, – згадує Михайленко.

До прикладу, проста, на перший погляд, сцена, де на борту вертольоту розмовляють науковці… Насправді вертоліт тоді не летів. Його поставили на спеціальні вібруючі подушки, аби імітувати політ. Навколо нього облаштували десятки прожекторів, ламп… Ми такої техніки зроду не бачили!

Асистенти постійно ставили різного роду запитання, а ми терпляче усе пояснювали. “А як правильно підійти до вертольота? А так можна пролетіти? А як тоді літали? А оце правильно? А отак? А під гвинтом акторам можна проходити?” Вони ж на авіації не надто розуміються, тож за відсутність авіаційних ляпів відповідали ми.

Зйомки “Чорнобиля” – не єдиний кінематографічний досвід в житті частини. Нещодавно на військовому аеродромі знімали ще й кілька ключових сцен фільму “Повернення”, що пізніше з’явиться на екранах. У фільмі задіяний і вертоліт, і літак частини. Частину фільму знімали в місцевій санчастині.

– Із санчастиною вийшло цікаво. До нас підійшли і попросили для картинки трішки пообривати шпалери, щоб обстановка виглядала драматичнішою, – ділиться Олег Михайленко. – Начальник санчастини почав переживати. Каже: “Ви що? Зараз всі палати нам порозламують. А потім де їх шукати?” Ледве знімальна група вмовила – пообіцяли, що все полагодять. Після зйомок вони і шпалери нові поклеїли, і вікна пофарбували… Ми ще потім жартували, що, шкода, не по всіх палатах пройшлись. Начальник санчастини, як побачив наведений марафет, одразу став лояльнішим до кінематографу. Тепер палати, де проходили зйомки, у нас – зразково-показові.

Нині військові авіатори 15 бртра заклопотані цілою низкою завдань: міжнародні навчання, польоти, підготовка молодих льотчиків, ротації на Схід…

Здається, що в такому ритмі аж ніяк не до кінематографу. Та, коли почули про можливе продовження серіалу, дружно забажали одного: аби знову хоч кілька сцен знімали на рідному аеродромі на Київщині.

P.S. Тим часом у Росії хочуть заборонити показ серіалу “Чорнобиль”. Там — у фільмі про трагічні події 86-го — угледіли антирадянську пропаганду. Як-то кажуть, висновки робіть самі…

Читайте також:
Український режисер звинувачує творців серіалу “Чорнобиль” у плагіаті

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна