Український режисер звинувачує творців серіалу “Чорнобиль” у плагіаті

 

Український режисер Андрій Приймаченко звинуватив творців мінісеріалу “Чорнобиль” у плагіаті.

Мова йде про візуалізацію запису телефонних переговорів 26 квітня 1986 року диспетчера ЦППЗ (центрального пункту пожежного зв’язку) з диспетчерами ВПЧ (воєнізованої пожежної частини) Чорнобильської АЕС.

Відповідне відео завантажене у YouTube на каналі “Студія Передова” 18 березня 2013 року, автором якого є Приймаченко. Аналогічне відео є у першій серії міні-серіалу НВО “Чорнобиль”, повідомляє “Детектор медіа”.

За словами Приймаченка, команда творців серіалу не зв’язувалася з ним щодо використання відео.

Поки що він не планує звертатися до юристів щодо вирішення цього питання, бо сподівається, що з ним контактуватимуть з приводу цього інциденту. Якщо ні, то режисер буде думати про юридичне вирішення цього питання.

“Моє відео — один з перших результатів у Google, і під ним вже шість років підписано, хто є автором. Якби вони до мене просто звернулися і запитали дозволу використати, я би був не пороти, аби тільки вказали авторство. Я робив це відео, малював графіку не з комерційною метою, а тому, що давно цікавлюсь темою катастрофи на ЧАЕС і мені вона близька. Я це зробив для свого каналу на YouTube. Мені навіть приємно, що цю роботу використали в проекті такого масштабу. Неприємність в тому, що до мене навіть ніхто не звернувся щодо його використання… Насамперед я зацікавлений у співпраці, а не в конфлікті”, — сказав Приймаченко.

Нагадаємо, 9 червня у програмі “Кіно з Яніною Соколовою” Євгенія Яцута, виконавчий продюсер Radioactive Films, зазначала, що саме їхня організація займалася вирішенням усіх питань, пов’язаних із використанням у серіалі об’єктів, на які поширюється авторське право.

“Повинні були витримані всі авторські права на використання будь-яких об’єктів, що можуть потенційно нести в собі авторське право. Це все мало бути очищене. Ми також, окрім зйомок, допомагали НВО отримувати право використання від правовласників. Це і архівні матеріали: оригінальний епізод з виходу програми “Вести”, де казали про катастрофу; і перемовини операторів пожежної служби, коли вони скликали всіх можливих пожежників. Це теж оригінальний запис”, — заявила Яцута.

Читайте також:
Російське телебачення покаже власну версію серіалу “Чорнобиль”

У коментарях під постом Приймаченка у Facebook, де він висловив свої претензії, Яцута відповіла: “Йде мова про оригінальні аудіозаписи диспетчерів, що скликали всі сили на допомогу. У вас є права на використання цього діалогу у вашому відео?”. На це Приймаченко відповів: “Під питанням не аудіочастина, а відео”.

“Я шукав, де оригінальне джерело цього діалогу. Я знаю, де я його скачав. Але питання до них, де вони його взяли. Я підозрюю, що вони його взяли просто у моєму відео”, — розповів Приймаченко журналістам.

Раніше про свої претензії до творців серіалу “Чорнобиль” заявляв український драматург Павло Ар’є. Він говорив, що у четвертій серії серіалу “Чорнобиль” без дозволу використали монолог баби Присі з його п’єси “На початку та наприкінці часів”.

Згодом шоуранер серіалу “Чорнобиль” Крейг Мейзін відповів у Twitter: “Я ніколи не читав творів і не бачив постановок Павла Ар’є, не чув я і про “Бабу Прісю”. На цю сцену мене надихнув момент, описаний у “Голосах Чорнобиля” (книга білоруської авторки Світлани Алексієвич “Чорнобильска молитва: хроніка майбутнього”, — “Н”)”.

Ар’є додав, що не використовував слово «плагіат», але «є привід для додаткових з’ясувань» цієї ситуації.

Нагадаємо, мінісеріал “Чорнобиль” виробництва американської компанії HBO посів перше місце у рейтингу популярності International Movie Data Base, обігнавши навіть “Гру престолів”. Окремі епізоди серіалу знімали в Україні.

Читайте також:
Серіал “Чорнобиль” побив рекорд на IMDb. Сценарист пояснив секрет точності деталей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна