Серіал “Чорнобиль” побив рекорд на IMDb. Сценарист пояснив секрет точності деталей

 

Телесеріал “Чорнобиль” компанії HBO, що розповідає про Чорнобильську катастрофу 1986 року в Україні та сусідніх республіках СРСР, виявився найретинговішим серіалом в історії за версією авторитетного порталу IMDb.

Як передає “Новинарня“, після завершення показу всіх п’яти серій 4 червня Chernobyl має на IMDb рейтинг 9,7 бала з 10. А остання серія – “Вічна пам’ять” – узагалі отримала оцінку 9,9.

Режисером драматичного серіалу виступив швед Юхан Ренк, який раніше знімав деякі серії Breaking Bad (“Пуститися берега”) та один епізод “Ходячих мерців”.

Сценарист Креґ Мейзін заявив у коментарі “Голосу Америки”: “Ми задоволені тим, наскільки нам вдалося це зробити. Те, що народ України, Білорусі та Росії добре сприйняв наш серіал, значить для мене більше, аніж будь-яка рецензія критиків”.

Як пише видання, багато глядачів звернули увагу на точність деталей радянського побуту, які вдалось передати режисерам і сценаристам, і це при тому, що автори серіалу є іноземцями.

Сценарист пояснив таку точність тим, що творці серіалу плідно попрацювали з українськими консультантами.

“Було багато причин, чому я хотів розповісти цю історію, але, мабуть, для української авдиторії цікавіше те, як саме я це хотів розповісти. Я завжди знав, що це трагедія, яка безпосередньо вплинула на український і білоруський народи, і опосередковано торкнулась сотень тисяч людей з усього Радянського Союз”, – розповів Мейзін.

За словами кінематографіста, темою України він почав цікавитися ще в університеті. Саме там Мейзін познайомився із українськими американками – Дорою Хомяк і Уляною Легедзою. Вони були першими, хто розповів йому про Україну і аварію на Чорнобильській атомній станції 1986 року. На честь них обох сценарист назвав одну із головних героїнь серіалу – Уляну Хом’юк, яку грає Емілі Вотсон.

“Він (Мейзін) мені сказав, що має таку ідею – а я кажу: «Хомяк краще ні, може, трішечки змінити, то він перетворив прізвище на Хом’юк. А Уляна Леґедза з нами вчилась також. Вона американка українського походження”, – зазначила представниця правління волонтерської організації Razom For Ukraine Дора Хомяк.

“Коли він мені написав кілька років тому у твіттері, що починає знімати щось про Чорнобиль, то я поставилась до цього із застереженням, бо вже не перший раз хтось намагався розповісти щось про Україну, але виходило не дуже якісно. Однак цей серіал мені подобається, це дуже якісна робота”, – визнала Хомяк.

За її словами, Креґ Мейзін підключив до своєї команди фахівців із цієї теми, включно з людьми, які пам’ятають Радянський Союз і жили в Україні саме у 1980-ті роки – “щоб вони відредагували, щоб вони розкритикували, щоб кожна деталь була правильною”.

Дора Хомяк також радила сценаристові читати книги Юрія Щербака “Чорнобиль”, Сергія Плохія “Брама Європи”, Енн Епплбаум.

“Коли ти розповідаєш історію страждань, ти повинен робити це з повагою. Як я можу проявити повагу? Для мене було дуже важливим отримати деталі прямо з тогочасного життя.

Я хотів, щоб кожен цінував і визначив для себе справжню, повсякденну красу, й боротьбу, жертву і гордість життя людей, які постраждали від цієї жахливої події”, – пояснив сценарист.

“Ми зняли цей серіал в пам’ять про всіх, хто страждав і пожертвував собою. Саме тому останній епізод має назву «Вічная пам’ять»”, – додав Креґ Мейзін.

Варто зазначити, що серіал “Чорнобиль” – художній, але він показує постаті й дії конкретних керівників, реальних історичних персонажів під час ліквідації аварії на ЧАЕС.
При цьому серіал є гострою критикою на адресу лідерів Радянської держави і партії періоду Чорнобильської катастрофи. Через це про нього негативно відгукуються прибічники СРСР.

Читайте також:
Росіянка займалася із українцем екстремальним туризмом у Чорнобильській зоні. Видворили

Руслана арт-перформансом у Чорнобилі закликала переходити на “чисту” енергію. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна