Справа Марківа: Зеленський запропонував італійському прем’єру створити спільну слідчу групу

 

У рамках участі в роботі 74-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Італії Джузеппе Конте.

Як повідомляє “Новинарня“, Зеленський привітав італійця з нещодавнім перепризначенням на посаду та формуванням нового коаліційного уряду, а також запросив здійснити візит в Україну.

Окремо під час розмови було порушено питання засудженого в Італії громадянина України Віталія Марківа.

“Глава держави зазначив, що очікує всебічного та об’єктивного розгляду цієї справи, й запропонував створити спільну слідчу групу для з’ясування обставин смерті італійського журналіста Андреа Рокеллі”, – інформують у пресслужбі ОП.

Крім того, Зеленський та Конте обговорили важливість продовження санкційної політики стосовно Росії.

Прем’єр-міністр Італії наголосив, що санкції не можуть бути зняті, доки не відновлено територіальну цілісність і суверенітет України.

Як відомо, 24 липня президент Зеленський вже мав телефонну розмову з італійським прем’єром щодо вироку суду для нацгвардійця Віталія Марківа.

Як інформувала “Новинарня“, попри наявність переконливих доказів у тому, що Віталій Марків ніяк не міг бути причетним до обстрілу, внаслідок якого загинули у травні 2014 року на Донеччині загинули італійський фоторепортер Андреа Роккеллі та його російський перекладач Андрій Миронов, суд у місті Павія засудив нацгвардійця до 24 років ув’язнення.

Також суд постановив притягнути до криміналу нардепа-атовця Богдана Матківського, який командував підрозділом Марківа на Донбасі.

Поліція Італії заарештувала Марківа в аеропорту Болоньї 30 червня 2017 року.

Старший сержант Віталій Марків є заступником командира взводу в 1-му батальйоні Національної гвардії України ім. генерала Кульчицького.

За даними ЗМІ, Марків має також громадянство Італії, в цій країні постійно живе його мати. Туди він полетів у відпустку.

30-річний Андреа Роккеллі був учасником групи фоторепортерів Cesuralab.
Він загинув 24 травня 2014 року внаслідок мінометного обстрілу в селі Андріївка під Слов’янськом Донецької області разом із напарником-перекладачем, російським правозахисником Андрієм Мироновим.

Обставини події на боці бойовиків “ДНР” описував фотожурналіст Вільям Роглон (Рогелон) з агентства Wostok Press, який теж перебував на місці обстрілу – він виступив свідком на боці обвинувачення.

Офіційна довідка Національної гвардії України підтверджує, що підрозділи оперативного призначення НГУ в період з 20.03 до 04.08.2014 року комплектувалися виключно стрілецькою зброєю: автоматами і кулеметами, а артилерійського озброєння, в тому числі мінометів, в них не було, зокрема і в районі Слов’янська та гори Карачун. Цей факт виключає можливість того, що Марків міг фізично вбити Роккеллі.

За визнанням італійського прокурора, старший сержант НГУ Віталій Марків не вчинив злочину убивства, але він інформував командирів про рух цивільних осіб біля фабрики Zeus Ceramica, а ті зі, свого боку, контактували з військовослужбовцями ЗСУ, які з мінометів відкрили вогонь про групі іноземних журналістів.

Генпрокуратура України зверталася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або негайного звільнити його.

Про те, що Україна готова надати італійському суду всі документи у справі Марківа, заявлявв також міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

17 травня 2019 року глава МВС Аваков зустрівся з Марківим. Він та командувач Нацгвардії Микола Балан дали в суді Павії свідчення на захист Віталія.

Читайте також:
ЗМІ дізналися, хто заклав нацгвардійця Марківа в Італії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна