Прецедент: поліція Італії арештувала українського воїна за “вбивство” на Донбасі. ФОТО

 

Віталій Марків

Поліція Італії заарештувала в Болоньї громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі 2014 року на Донбасі.

Першою про це повідомила в суботу, 1 липня, газета La Repubblica.

Як стало відомо, Віталій Марків є бійцем Національної гвардії, заступником командира взводу в батальйоні НГУ ім. генерала Кульчицького.

У матеріалі “Ла Репуббліка” йдеться, що затриманий “повернувся в Україну в кінці 2013 року, брав участь у сутичках на Майдані в Києві, після цього вступив до одного з добровольчих батальйонів, включених до Національній гвардії”.

За даними італійського слідства, 24 травня 2014 року нацгвардійці відкрили безладний вогонь з гори Карачун на околиці міста Слов’янськ безладний вогонь, внаслідок чого були поранені фоторепортер Андреа Рокеллі з Італії, його перекладач Андрій Миронов з Росії, ще один фотограф Вільям Роглон із Франції. Внаслідок обстрілу Рокеллі і Миронов померли.

“Українська влада, після тривалого розслідування, класифікувала інцидент як «супутню втрату» війни, за який не несе відповідальності конкретна особа. Але, завдяки наполегливості батьків Андреа, Елізи та Ріно, та їхнього адвоката Алессандра Баллеріні, спецвідділ ROS карабінерів Мілана і прокуратури Павії відновили розслідування у травні”, – йдеться в статті італійського видання.

Коментуючи це повідомлення, заступник генерального прокурора України Євген Єнін на своїй сторінці у “Фейсбуці” зазначив, що Генпрокуратура “здивована” такими діями італійських колег.

“Генпрокуратура здивована арештом в Італії українського солдата Віталія Марківа, за підозрою у вбивстві фоторепортера Андреа Рокеллі поблизу м. Слов’янськ у травні 2014 року, висунутою прокуратурою м. Павія”, – написав він.

“Українськими правоохоронцями розслідується кримінальне провадження за фактом загибелі громадянина Італії Андреа Рокеллі та його російського напарника Андрія Миронова. У цьому розслідуванні Генпрокуратура активно співпрацює з італійськими колегами, надає результати допитів свідків, результати експертиз тощо. При цьому, за даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ”, – наголосив Єнін.

За його словами, Генпрокуратура України вже звернулася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або негайно його звільнити.

Віталій Марків “Маркус”, фото з ФБ

За даними ЗМІ, Марків має також громадянство Італії.

У його затриманні в Болоньї брали участь 15 карабінерів.

Рішенням суду Павії він арештований на шість діб.

Через те, що Марків – громадянин Італії, до нього не пускають українського консула.




Про те, що затриманий в Італії Віталій Марків є чинним заступником командира взводу в батальйоні Нацгвардії ім. генерала Кульчицького, 1 липня в ефірі телеканалу “112 Україна” повідомив нардеп від БПП Андрій Антонищак, який називає себе “”координатором” баталйьону ім. Кульчицького.

 “…Він служить у батальйоні Кульчицького на посаді заступника командира взводу. Що стосується затримання Марківа взагалі, то це – незаконно”, – заявив нардеп.

Антонищак висловив обурення також тим, що разом із Марківим затримали його дружину.

Інший депутат, радник глави МВС Антон Геращенко розповів, що Марків приїхав до Італії “провідати матір, яка мешкає там, та був затриманий правоохоронцями”.

“Уся ця історія більше схожа на чергову російську провокацію. Справа в тім, що у батальйоні ім. Кульчицького, який розташовувався у той час у тому місці (біля Слав’янська), просто не було мінометів, з яких можна було б вразити фотокора з Італії та кореспондента з РФ. В них було лише стрілецьке озброєння та кулемети. Це (обвинувачення Марківа) – абсолютний абсурд”, – заявив Геращенко.

Він додав, що в Італії було видано ордер на затримання та арешт громадянина України ще у грудні 2016 року. 

“Зараз ми уточнимо, чи він виставлявся в Інтерпол, але це навряд, бо в такому випадку він би був затриманий вже на виїзді з України”, – додав Геращенко.

Як відомо, 30-річний Андреа Роккеллі був учасником групи фоторепортерів Cesuralab.

Він загинув 24 травня 2014 року в селі Андріївка під Слов’янськом Донецької області разом із напарником, росіянином Андрієм Мироновим.

Обставини події описував фотожурналіст Вільям Роглон (Roguelon) з агентства Wostok Press, який перебував поруч і дав інтерв’ю Le Monde.

За словами Роглона, журналісти, Миронов і їхній водій потрапили під мінометний обстріл. Вони покинули машину й залягли в кюветі. Упало від 40 до 60 снарядів, розповів француз. Одна з мін розірвалася просто в кюветі. Роглон отримав уламкові поранення ніг. Його супутники лежали нерухомо.
Роглон під вогнем побіг до позицій сепаратистів, показуючи свою апаратуру й вигукуючи, що він журналіст. Його посадили в машину й відправили в лікарню, де надали медичну допомогу.

За висновками деяких ЗМІ, це був перший випадок загибелі професійного журналіста на війні на Донбасі.

Андрій Миронов, за даними російського видання “Граней” – правозахисник, співробітник “Меморіалу”, колишній радянський політв’язень. Раніше він працював у Чечні, розслідував застосування різних видів зброї.

Читайте також:
Бенджамін Стімсон – перший британець, якого судять за тероризм на Донбасі – отримає вирок 14 липня

Віталій Марків родом із Тернопільщини, до Майдану тривалий час жив в Італії. Займався спортом, зокрема бодибілдингом, стрибав з парашутом, працював діджеєм.

“На війні знайшов декілька речей: зрозумів, наскільки цінується життя, як легко його втратити, здобув правильне розуміння побратимства, коли одна сигарета на три-чотири людини, один сухпайок, одна консерва. Треба жити кожним днем. Ніколи не відкладати речі, які можеш зробити зараз”, – розповідав Марків під час фотосесії 2016 року для мистецького волонтерського проекту “Якби не війна”.

На той час він був сержант Національній гвардії, підписав з НГУ контракт на п’ять років.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.