“Не можна йти туди, де не чекають”. Представниця “Слуги народу” закликала переглянути курс на НАТО

 

Представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді, нардеп від “Слуги народу” Ірина Верещук вважає, що НАТО не збирається приймати Україну до свого складу, і тому українській владі варто переглянути підхід до відносин з Альянсом.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це вона заявила в інтерв’ю каналу “112 Україна” 23 вересня.

“Ми хочемо, але нас не беруть. І ми стукаємо в закриті двері і втрачаємо репутаційно. Нам не можна йти туди, де нас не чекають. Нам треба рухатися, ставати міцнішими, більш злагоджено. У нас є програми співпраці, все. Але чомусь в Грузії це одна частина роботи, а в нас – інша. І навіть про політичну частини йдеться”, – сказала Верещук.

Одна з речниць “СН” зазначила, що Україна досить успішно виконує компонент з безпеки та з переходу на стандарти НАТО, прописані в стратегії національної безпеки, але політичний компонент залишається “відкритим”.

“Ми говоримо і часто піддаємо себе критиці, але повинні говорити людям правду. Нас не чекають в НАТО. Швидше, Грузію візьмуть. І я була дуже здивована, тому що у 2008 році Грузія й Україна мали однакову можливість отримати ПДЧ (План дій щодо членства – “Н”). Ми жертви агресії, і сьогодні серйозно стоїть питання про включення Грузії в НАТО, а про Україну взагалі питання не стоїть”, – заявила депутатка.

Причину небажання Альянсу надавати членство України Верещук бачить в позиції Росії.

“Я далека від думки, що РФ хоча б колись нам “дозволить”, якщо таке слово можна застосувати до суверенної незалежної держави, вступити в НАТО. Повинна змінитися парадигма. Повинно змінитися, напевно, саме НАТО, щоб дозволити вступити Україні, незважаючи на думку Росії”, – сказала вона.

Як відомо, Ірина Верещук представляє партію “Слуга народу” і входить до складу парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки; є головою підкомітету з державної безпеки та оборони.
На початку вересня Кабінет Міністрів України призначив Верещук представницею уряду у Верховній Раді.

Ірина Верещук (1979 р.н.) – зі Львівської області. Після закінчення військового інституту при НУ “Львівська політехніка” п’ять років проходила службу на офіцерських посадах в Збройних силах України.
Міський голова Рави-Руської у 2010-2015 рр. Із січня 2016 року – президент Міжнародного центру балтійсько-чорноморських досліджень та консенсусних практик.

Раніше й деякі інші депутати від “СН” озвучували позицію щодо НАТО “нас там не чекають”.

У липні 2018 року саміт Північноатлантичного альянсу підтвердив євроатлантичні прагнення України.

У лютому 2019 року Верховна Рада внесла зміни до Конституції України щодо курсу на вступ до ЄС і НАТО.

Читайте також:
Україна чекає від НАТО надання ПДЧ і дату вступу в Альянс, — Порошенко

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна