Під Новосибірськом стався вибух у центрі вірусології

 

У Росії під Новосибірськом у державному науковому центрі вірусології “Вектор“, який має одну з найповніших у світі колекцій небезпечних вірусів, стався вибух.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в понеділок, 16 вересня, пише російська служба “Радіо Свобода”.

У “Росспоживнагляді” кажуть, що на п’ятому поверсі шестиповерхового лабораторного корпусу під час ремонтних робіт вибухнув газовий балон, після чого виникла пожежа на площі 30 квадратних метрів. Зараз вогонь ліквідовано. Постраждав один робітник. З опіками другого і третього ступеня його було доставлено в лікарню.

У “Росспоживнагляді” наголосили, що в приміщенні, де стався вибух, не було біологічно небезпечних речовин. При цьому в будівлі наукового центру вибито всі шибки.

У свою чергу, мер наукового міста Кольцово Микола Красніков, де розташований “Вектор”, заявив, що на момент ремонту лабораторний корпус за призначенням не використовувався.  Красніков уточнив, що вибух стався під час підготовки до фарбувальних робіт, і також запевнив, що загрози біологічної небезпеки немає.

Державний науковий центр “Вектор” був заснований у 1974 році. Він є одним з найбільших у Росії науково-виробничих комплексів, що ведуть фундаментальні дослідження в галузі природничих наук. У 1970-1980-і роки в центрі велася розробка біологічної і бактеріологічної зброї, а також засобів захисту від неї.

Також на “Векторі” зібрана унікальна колекція культур мікроорганізмів – зокрема, це одне з двох місць у світі, де зберігається вірус віспи. У центрі зберігається і вірус лихоманки Ебола. Зараз “Вектор” входить у структуру “Росспоживнагляду”.

Як інформувала “Новинарня“, на початку серпня у  Росії стався вибух на секретному об’єкті.

Читайте також:
Вибух під Сєвєродвінськом: Росгідромет підтвердив підвищення радіаційного фону і хмару ізотопів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна