Вибух під Сєвєродвінськом: Росгідромет підтвердив підвищення радіаційного фону і хмару ізотопів

 

Росгідромет підтвердив, що після вибуху на полігоні ВМФ РФ під Сєвєродвінськом (Архангельська область) радіоактивний фон ненадовго підвищувався через проходження хмари радіоактивних інертних газів. Хмара утворилася внаслідок розпаду ізотопів барію, стронцію і лантану.

Про це йдеться в повідомленні про виявлені випадки зміни радіаційної обстановки, передає 26 серпня російська інформагенція “Інтерфакс”.

“Північне УГМС і НПО “Тайфун” проводили вимірювання активності і гама-спектрометричний аналіз проб радіоактивних аерозолів у повітрі та осадах. Радіонуклідний склад проб, відібраних у Сєвєродвінську, показав наявність короткоживучих техногенних радіонуклідів 91Sr (T1/2 = 9,3 год), 139Ba (T1/2 = 83 хв), 140Ba (T1/2 = 12,8 днів) і його дочірнього радіонукліда 140La (T1/2 = 40 год), продуктами розпаду яких є інертні радіоактивні гази (ІРГ)… ІРГ стали причиною короткочасного підвищення потужності еквівалентної дози гама-випромінювання 8 серпня 2019 року в Сєвєродвінську”, – заявили в Росгідрометі.

У відомстві стверджують, що зараз радіаційний фон у Северодвінську стабілізувався й перебуває в нормі.

Нагадаємо, міноборони Росії повідомило про вибух на випробуваннях на військовому полігоні під Ньоноксою 8 серпня і заявило, що викидів шкідливих речовин в атмосферу нібито не було і що радіаційний фон в районі вибуху був у нормі.
Того ж дня адміністрація Сєвєродвінська повідомила про перевищення рівня радіації протягом декількох годин після вибуху.

У держкорпорації “Росатом” заявили, що внаслідок вибуху на полігоні в Архангельській області загинуло п’ять співробітників, ще троє постраждали. Згодом кількість загиблих досягла семи осіб (п’ять учених, двоє військових), потерпілі – шестеро.

Аварія сталася начебто при виконанні робіт, пов’язаних з інженерно-технічним супроводженням “ізотопних джерел живлення” під час випробування “нового спецвиробу”.

Згідно з даними норвезького Центру радіаційного захисту, радіоактивні елементи дісталися до Норвегії.

Читайте також:
США вимагають від Росії розкрити інформацію про вибух в Архангельській області

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна