Рада перейменувала чотири села

 

У середу, 11 вересня, Верховна Рада у рамках декомунізації та на прохання мешканців перейменувала чотири села в Одеській, Харківській та Івано-Франківській областях.

Про це повідомляє видання LB.ua.

Зокрема, село Іванівка Любашівського району Одеської області, де проживають 162 особи, постановою №2093 перейменували на Янівці.

Село перейменували через створення Любашівської громади, куди увійшло дві Іванівки. Одній Іванівці вирішили повернути історичну назву — Янівка, яку воно мало до 1946 року. Назва походить від прізвища місцевого поміщика Яновського.

Село Рябухине Нововодолазького району Харківської області перейменоване на Гуляй Поле відповідно до закону про декомунізацію (постанова №2094).

Адже, за інформацією Українського інституту національної пам’яті, Рябуха був першим головою створеної більшовиками сільради та загинув “від рук куркулів” під час продрозкладки. Гуляй Поле — історична назва цього населеного пункту. Зараз там мешкає всього 86 осіб.

Також, відповідно до закону про декомунізацію, село Мелихівка Нововодолазького району Харківської області постановою №2095 змінило назву на Миколаївку.

У 1920 році село Ленівка на честь більшовика Мелехова було перейменоване в Мелихівку. Мелехов був командиром “загону по боротьбі з куркульським бандитизмом” і загинув під час продрозкладки.

Також на прохання місцевих мешканців перейменували село Текучі Косівського району Івано-Франківської області. Село перейменували в село Текуча (постанова №2096).

Йдеться про повернення населеному пункту історичної назви, адже назва Текучі з’явилася тільки 1987 року. У всіх історичних матеріалах з 1620 року до середини XX ст. цей населений пункт мав назву Текуча. Населення села сьогодні — 1415 жителів.

Як повідомляла “Новинарня“, у селищі Зайцеве Донецької області, яке розташовується на контактній лінії та поділене навпіл лінією фронту, перейменували три вулиці.

Читайте також:
У Харкові суд скасував рішення міськради про перейменування проспекту Григоренка на Жукова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.