Президент Чехії Земан планує обговорити із Зеленським питання русинів

 

Президент Чехії Мілош Земан зустрівся з групою осіб, які назвали себе “представниками русинів України”.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Співбесідники Земана заявили, що домагаються “автономії русинів у складі України”. При цьому прийом символічно приурочили до сторіччя підписання Сен-Жерменського договору, за яким у 1919 році до Чехословаччини відійшла територія Підкарпатської Русі — сучасного українського Закарпаття.

Президент Чехії пообіцяв “делегатам” виступити “посередником між Києвом і закарпатськими русинами” та обговорити з президентом України Володимиром Зеленським питання русинської автономії. Водночас Земан наголосив, що зміна територіального устрою є виключно внутрішньою справою України.

Посол України в Чехії Євген Перебийніс заявив, що зазначені активісти “опікуються не тільки культурою і мовою, але і подальшою дестабілізацією країни, яка на сході вже бореться з проросійськими сепаратистами і агресією з боку Росії”.

Нагадаємо, президент Чехії має тісні контакти з представниками русинської організації, яка домагається визнання русинів в Україні та автономії Закарпаття і має прямі зв’язки з РФ.

Як повідомляла “Новинарня“, нещодавно Сенат Чехії проголосував за конституційний позов проти Мілоша Земана за звинуваченням у порушенні ним Конституції.

Читайте також:
У МЗС відповіли президенту Чехії на пропозицію змінити Конституцію України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна