КСУ розгляне президентський законопроєкт про скасування адвокатської монополії

 

Верховна Рада відправила до Конституційного суду України для отримання висновку до президентського законопроєкту (№1013) про внесення змін до Конституції України щодо скасування адвокатської монополії.

Як повідомляє “Новинарня“, за таке рішення у вівторок, 3 вересня, проголосували 337 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту.

Перед цим парламентарії включили проєкт закону до порядку денного сесії.

Законопроєктом пропонується змінити редакцію ч.4 ст.131-2 Основного закону і закріпити, що “виключно адвокат здійснює захист особи від кримінального обвинувачення”.

Нинішня редакція цієї конституційної норми передбачає, що виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, зокрема, захист від кримінального обвинувачення.

Пропонується прибрати зі статті 131-2 абзац про випадки, для яких можуть бути винятки – коли це стосується трудових спорів, спорів щодо захисту соціальних прав, щодо виборів і референдумів, а також представництва малолітніх або неповнолітніх осіб.

Разом з тим, законопроєктом пропонують вилучити з перехідних положень Конституції підпункти, в яких містяться дати надання чинності положенням Основного закону про те, що тільки адвокати можуть представляти інтереси інших осіб в судах.

Положення, які президент пропонує змінити, були закріплені в Конституції в рамках реформи правосуддя від 2016 року. Передбачається, що закон набере чинності з дня публікації.

Президент України Володимир Зеленський подав у Раду цей законопроєкт 29 серпня.

Після отримання висновку КС парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні) такий законопроект не менше 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, Рада може розглядати його для ухвалення в цілому. Для цього буде потрібно не менше 300 голосів парламентаріїв – згідно з процедурою, встановленою Конституцією України.

Як інформувала “Новинарня“, Рада віддала в КС законопроєкт про контроль Зеленського над ДБР та НАБУ.

Читайте також:
Адвокат Майдану Маселко: Судову реформу треба ухвалювати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна