Рада віддала в КС законопроєкт про контроль Зеленського над ДБР та НАБУ

 

Парламент направив до Конституційного суду президентський законопроєкт зі змінами до Конституції, яким пропонується надати главі держави право створювати регуляторні органи, призначати і звільняти директорів Національного антикорупційного бюрю та Державного бюро розслідувань. 

Як повідомляє “Новинарня“, за постанову про внесення до порядку денного і направлення документу в КС на пленарному засіданні Ради у вівторок, 3 вересня, проголосували 282 народних депутати.

Зазначеним законопроєктом пропонується закріпити шляхом доповнення статті 106 Конституції двома новими пунктами – 11-1 та 12-1 – повноваження президента України:

  • утворювати відповідно до закону Національне антикорупційне бюро, призначати на посади та звільняти з посад у порядку, визначеному законами, директора НАБУ і директора Державного бюро розслідувань;
  • утворювати незалежні регуляторні органи, що здійснюють державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання в окремих сферах, призначати на посади та звільняти з посад їх членів.

Як відомо, 2 вересня Комітет ВР із питань правової політики рекомендував парламенту включити в порядок денний другої сесії і направити на розгляд Конституційного суду президентський законопроєкт №1014.

У разі, якщо КС дасть позитивний висновок, законопроєкт можуть схвалити в першому читанні. На наступній сесії він має бути ухвалений не менш ніж 300 голосами.

Як інформувала “Новинарня“, Рада скасувала депутатську недоторканність.

Читайте також:
“Тебе позбавлять мандата”: депутати на комітеті сперечалися щодо змін до Конституції. Один вийшов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна