Зеленський у Польщі не зустрінеться з діаспорою, але обіцяє посаду радника

 

Президент Володимир Зеленський не зустрінеться з української громадою у Варшаві через щільний графік візиту до Польщі, пов’язаний із пам’ятними заходами з нагоди 80-ї річниці початку Другої світової війни. Але він підтримує запровадження посади радника з питань діаспори і міграції.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на офіс президента України.

“Я глибоко шаную українців, які проживають за кордоном, адже їхній внесок у розвиток і становлення Української держави та зміцнення національної економіки неможливо переоцінити. Українська діаспора завжди підтримує незалежність і територіальну цілісність України, й багато діаспорян долучилися до волонтерської справи у найважчий для рідної країни період – коли розпочалася російська збройна агресія на сході”, – цитує Зеленського його прес-служба.

Президент нагадав, що вже підписав указ про спрощення отримання громадянства України і хоче удосконалити законодавства щодо посилення культурних, соціальних і політичних прав закордонних українців та сприяння поверненню їх в Україну.

Питання делегування представників української діаспори до Верховної Ради та множинне громадянство також активно обговорюється президентом, урядом і народними депутатами.

“Я також підтримую ідею впровадження посади радника з питань закордонних українців і міграційної політики при Кабінеті Міністрів України, який долучився б до створення програми повернення для трудових мігрантів”, – зазначив президент.

Він висловив сподівання, що матиме змогу зустрітися з українськими громадами під час наступних візитів до Польщі та інших країн.

“Дякую українській діаспорі за активне просування інтересів України у світі, сприяння на шляху до європейської та євроатлантичної інтеграції та підтримку у протистоянні російській агресії”, – цитує Зеленського його пресслужба.

Як відомо, представники українських організацій за кордоном закликали президента Володимира Зеленського провести у Варшаві зустріч з українською громадою.

“Ми, представники українських організацій за кордоном, глибоко стурбовані тим, що в рамках Вашого офіційного візиту до Польщі, який відбудеться 31 серпня – 1 вересня 2019 року, не передбачено зустрічі з українською громадою”, – ішлося в листі.
Активісти нагадали, що в Польщі проживає близько 1,27 млн українців, і в 2018 році українці з-за кордону поповнили бюджет України на 14 млрд доларів, що дорівнює 11,4% ВВП країни.

“Ми глибоко засмучені тим фактом, що президент України ігнорує найбільшу у світі закордонну українську громаду. Розглядаємо це як прояв нехтування інтересів більше 20% громадян України, які проживають за кордоном”, – йдеться у листі.

Українці за кордоном закликали проводити зустрічі з громадянами України, які проживають в Польщі та інших країнах, в рамках офіційних візитів і створити посаду штатного радника з питань закордонних українців та міграційної політики при уряді.

Як інформувала “Новинарня“, під час візиту до Варшави 31 серпня президент Володимир Зеленський заявив, що готовий розблокувати отримання дозволів на проведення пошукових робіт для польської сторони в Україні, “а польська сторона упорядкує українські місця пам’яті в Польщі”. Також Зеленський ініціював побудову спільного меморіалу на кордоні з Польщею.

У ході дводенного візиту Зеленського до Варшави планувалася зустріч із президентом США Дональдом Трампом, однак вона була скасована (глава Білого дому відмовився від поїздки до Польщі).

Читайте також:
В ОП анонсують дводенний візит Зеленського до Польщі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна