На 96-му році життя помер кардинал Акілле Сільвестріні, колишній глава Конгрегації Східних Церков

 

У Римі на 96-му році життя перестало битися серце кардинала Акілле Сілвестріні, колишнього префекта Конгрегації для Східних Церков.

Член Колегії кардиналів Католицької церкви помер у римській лікарні ім. Аґостіно Джемеллі.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в четвер, 29 серпня, інформувало “Радіо Ватикану”.

У жовтні йому виповнилося б 96 років. Протягом свого тривалого життя він виконував різні обов’язки на дипломатичній службі Святого Престолу, очолював Трибунал Апостольської Сигнатури та Конгрегацію для Східних Церков у період відновлення діяльності Східних Католицьких Церков на посткомуністичному просторі.

Акілле Сільвестріні народився на півночі Італії 25 жовтня 1923 року й 19-річним юнаком вступив до дієцезальної семінарії у Фаенці, по завершенні навчання в якій 13 липня 1946 року отримав пресвітерське рукоположення. Далі навчався на Факультеті гуманітарних наук Болонського університету, здобувши диплом з класичної філології. Опісля захистив докторат з канонічного права та юриспруденції в Папському Латеранському Університеті в Римі.

1 грудня 1953 року поступив на дипломатичну службу Святого Престолу, займаючись питаннями В’єтнаму, Китаю, Індонезії та південної-східної Азії загалом у Відділі надзвичайних церковних справ Державного Секретаріату (сьогодні це Відділ у справах стосунків з державами).

Пізніше працював у департаменті міжнародних організацій, що займався такими питаннями як роззброєння, мир, права людини. Брав участь у приготуванні Конференції з безпеки і співробітництва в Європі, як також в працях Конференції в Гельсінкі та Женеві.

У лютому 1973 року святий Папа Павло VI призначив о. Сільвестріні заступником секретаря Ради громадських справ Церкви (попередниці Відділу у справах стосунків з державами), а 1979 року святий Іван Павло ІІ призначив його секретарем цього відомства, уділивши єпископські свячення. На цій посаді очолював делегацію Святого Престолу на переговорах з італійською владою в рамках оновлення конкордату, та здійснював різні дипломатичні місії. Зокрема, представляв Святий Престол у Мадриді на зустрічах з питань безпеки й співробітництва в Європі, в Буенос-Айресі під час Фолклендської кризи, очолював ватиканську делегацію в Стокгольмі на інавгураційній сесії Конференції про роззброєння у Європі.

Святий Папа Іван Павло ІІ ввів архиєпископа Акілле Сільвестріні до Колегії Кардиналів під час консисторії 28 червня 1988 року, а через три дні призначив його Префектом Найвищого Трибуналу Апостольської Сигнатури. Протягом 9 років, від 24 травня 1991 року до 25 листопада 2000 року, він очолював Конгрегацію Східних Церков.

Після відходу до вічності кардинала Акілле Сільвестріні та після того, як 16 серпня виповнилося 80 років ірландському кардиналові Шонові Бабтістові Бреді, Колегія Кардиналів нараховує 215 членів, з яких 118 – виборці, та 97 – які втратили право брати участь у Конклаві.

Як інформувала “Новинарня“, Папа Римський на Різдво замовив слово за мир в Україні.

Читайте також:
Папа Римський поділився секретом, який пов’язаний з Україною

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна