Суд арештував спільника Гримчака на два місяці, застава – 4 млн грн

 

Рішенням Деснянського суду Чернігова другого фігуранта “справи Гримчака” Ігоря Овдієнка взято під варту на 2 місяці з можливістю застави.

Розмір застави для Овдієнка встановлено на рівні 4 мільйони гривень, повідомляє “Українська правда“.

Прокурори зверталися до суду з проханням встановити заставу на рівні 12,5 мільйона гривень.

Судове засідання щодо Овдієнка тривало близько 5 годин.

На початку засідання адвокати Овдієнка заявили про наявність у нього другої пожиттєвої групи інвалідності та навели список його хвороб. Вони також наголошували, що до підзахисного було застосовано тортури – під час затримання йому стало зле, але медичну допомогу довго не надавали.

Але суддя, ухвалюючи рішення, зважила на такі аргументи прокуратури як можливість Овдієнка переховуватися на окупованих територіях, а також впливати на свідків.

Сам Овдієнко свою провину заперечує. В ході засідання суду він заявив, що є юристом, і вилучені у нього кошти назвав “гонораром” за свою роботу.

Як писала “Новинарня“, 14 серпня СБУ й НАБУ заявили, що викрили та затримали заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака, а також його “помічника” й брата дружини Ігоря Овдієнка при отриманні хабаря в розмірі 480 тисяч доларів.

Затриманим приписують здійснення впливу на прийняття рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави. За даними правоохоронців, за це від Гримчак з помічником вимагали від підприємця неправомірну вигоду в загальному розмірі 1,1 млн доларів США.

Прокуратура висунула Гримчаку звинувачення у заволодінні великої суми коштів шахрайським шляхом. Підозру вручили 15 серпня у приміщенні ізолятора тимчасового тримання ГУ МВС України, де перебував затриманий.

Як уточнив прокурор відділу Генпрокуратури Володимир Приходько, йдеться про два випадки.
“Перший пов’язаний зі сприянням ТОВ “Катран К” в будівництві багатоповерхового комплексу нежитлових приміщень на місці ринку “Рибалка” в Києві в зоні охороні культурної спадщини. Товариству потрібен був дозвіл ЮНЕСКО, сприяння Мінкульту і т. ін. За сприяння у вирішенні цього питання забудовник мав заплатити понад 1 млн доларів”, – уточнив прокурор.
За його словами, Гримчак доручив отримати ці кошти брату своєї дружини. Саме в нього вдома вилучили 480 тис. доларів.

Другий випадок – отримання Гримчаком і Овдієнком 80 тис. доларів за вплив на Верховний Суд у цивільній справі.

Генеральна  прокуратура спрямувала до Деснянського райсуду Чернігова клопотання про обрання Гримчаку та Овдієнку запобіжних заходів у вигляді арешту з можливістю внесення застави – обом у розмірі 12 млн грн.

16 серпня суд обрав Гримчаку запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на 60 діб із заставою в розмірі 6 млн гривень.

Читайте також:
Суд виправив помилку в ухвалі про арешт Гримчака, знову помилившись

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.