Соціологи назвали партію, в якої найосвіченіший електорат

доповнено

Найбільше виборців з закінченою вищою освітою — у партії “Голос”.

Про це у вівторок, 30 липня, повідомила директорка фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва” Ірина Бекешкіна на пресконференції “Хто за кого проголосував на парламентських виборах: демографічні результати Національного екзитполу-2019”, передає “Укрінформ”.

“Якщо говорити про тих, хто пройшов у Раду, “Голос” дуже співпадає за своїм електоратом, перш за все, з “Європейською солідарністю”. За винятком — там (у партії “Голос”,“Н”) дещо молодий електорат, а в “Європейської солідарності” старший електорат. Значною мірою і регіонально, і за рівнем освіти вони співпадають. Якщо говорити про рівень освіти, то найбільш освічений електорат там (у партії “Голос” —“Н”). Там найбільше людей з закінченою вищою освітою”, — зазначила Бекешкіна.

Також вона зауважила, що електорат партії “Українська стратегія Гройсмана” значною мірою збігається з електоратом “Європейської солідарності”, а виборці “Партії Шарія” схожі з молодим електоратом партії “Слуга народу” у східних і південних регіонах.

“В основному… електорати провідних партій, які пройшли у Верховну Раду, істотним чином співпадають з електоратами тих кандидатів, як брали участь у президентських виборах”, – зазначила Бекешкіна.

У виборі чоловіків і жінок відмінності найбільш виражені у підтримці “Слуги народу”.

За цю партію проголосували 41,7% чоловіків  та істотно більше жінок – 46,0%.

У решти кандидатів відмінності зовсім незначні, переважно у межах похибки вибірки, за винятком партії “Європейська солідарність”, за яку проголосували 9.6% чоловіків і дещо менше – 8.3% жінок та “Партії Шарія”, де теж більша підтримка чоловіків – 4,1% чоловіків і 2,4% жінок.

Лідером серед виборців  в усіх вікових групах є “Слуга народу”, але найбільше – у групі наймолодших, 18–29 років, де за неї проголосувало 58,8% виборців.

Прохідний відсоток у цій групі отримали також партія “Голос” – 9,4%, “Європейська солідарність” (7,0%) та “Партія Шарія” (6,8%).

Виборці 30-39 років теж обирали насамперед партію “Слуга народу” (53,5%), далі йдуть партії “Голос” (9,5%),  “Європейська солідарність” (8,1%) та “Партія Шарія” (5,1%).

Електорат 40-49 років підтримав переважно “Слугу народу” (48,4%), “Європейську солідарність” (11,2%), “Опозиційну платформу за життя” (7,5%), “Голос” (7,2%), “Батьківщину” (5,2%).

У групі виборців 50–59 років результати наступні: “Слуга народу” – 42,7%, “Опозиційна платформа – За життя” – 11,6%, “Європейська солідарність” – 9,1%, “Батьківщина” – 7,9%.

Серед виборців старших за 60 років найбільшу підтримку отримала теж партія “Слуга народу”, проте меншу, ніж у інших вікових групах – 32,7%,  натомість значно більше, ніж у інших вікових групах, отримала партії  “Опозиційний блок – За життя” (20,1%) та ВО “Батьківщина” (11,6%).

Також прохідний бар’єр серед найстарших виборців здолали партії  “Європейська солідарність” (8,6%) та “Сила і честь” (6,1%). А от “Голос” у найстаршій віковій групі  отримав лише 3,6%.

Як повідомляла “Новинарня“,  у неділю, 21 липня, в Україні відбулися позачергові парламентські вибори. За їх результатами, до Верховної Ради проходять п’ять політичних партій: “Слуга народу”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Батьківщина”, “Європейська солідарність” та “Голос”.

Читайте також:
Соціолог Ірина Бекешкіна: “Слуга народу” міг набрати ще більше

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна