Зрадника, який здав бойовикам спецпризначенців ЗСУ, суд може виправдати

 

Військові побоюються, що винного у фінансуванні тероризму фермера з Донеччини Миколу Бутрименка, який у 2014 році “здав” бойовикам “ДНР” місце розташування українських спецпризначенців, внаслідок чого їх розстріляли, суд може виправдати.

Як повідомляє “Новинарня“, думками поділився один із військовослужбовців 3-го окремого полку спеціального спецпризначення ССО ЗСУ під час нинішнього щоденного церемоніалу вшанування українських військових у Міністерстві оборони України, передає “Армія.Інформ.

“Натепер склалася така ситуація: його (Бутрименка – ред.) останнім рішенням суду визнали винним у фінансуванні тероризму, а за участь у вбивстві винуватість суд не підтвердив. Присудили термін – 8 років. Відповідно до «закону Савченко» він ще рік відсидить, потім може отримати «умовно» – і вийти на волю. Слідчі подали апеляцію. Апеляційний суд на цього тижня розглядатиме справу в Запоріжжі. Зважаючи на нашу недосконалу систему – суди дуже довго тривали і виправдали вбивство – виникає занепокоєння з приводу того, що суд його й цього разу може виправдати і дочасно випустити на волю”, – коментує спецпризначенець.

За словами військового, слідство наполягало на присудженні обвинувачуваному довічного ув’язнення: є докази і свідки, як він приїхав разом з бойовиками і брав участь у вбивстві. Побратими загиблих закликають громадськість, волонтерів не випускати з уваги майбутнє засідання цього суду.

На сайті Запорізького апеляційного суду призначений розгляд справи за обвинуваченням Миколи Бутрименка. Засідання призначене на 11:00 23 серпня 2019 року. 

Як писала “Новинарня“, відповідно до даних обвинувачення, 29 липня 2014 року 19 бійців 3-го полку спецпризначення з Кіровограда розшукували в районі села Латишеве Шахтарського району (біля Сніжного) пілота українського літака Су-25, який був збитий проросійськими силами 23 липня.

Підприємець Микола Бутрименко із села Дмитрівка приязно зустрів військових та запропонував їм переночувати в ангарі його ферми (він керував агрофірмою “Імені челюскінців”, був депутатом Шахтарської райради Донецької області від “Партії регіонів”), а сам повідомив про це терористам. Ті прибули на місце на БТРах і БМП на чолі з майбутнім “мером” Горлівки Станіславом Кімом.

Бойовики розстріляли ангар з кулеметів. Частина українських бійців загинула на місці, інші потрапили в полон, кільком вдалося врятуватись.

До полону бойовиків також потрапив льотчик Юрій Шевцов. Його було звільнено 2 вересня 2014 року.

Згідно з деякими свідченнями, Бутрименко знущався над полоненими, зокрема, за деякими даними, бив їх палицею.
Як повідомляли запорізькі ЗМІ, деякий час Микола Бутрименко їздив на підконтрольну Україні територію по пенсію, але згодом став обережнішим і лінію розмежування вже не перетинав.
У червні 2016 року українські спецпризначенці затримали його в “сірій зоні”, поруч із блокпостом сепаратистів на КПВВ “Мар’їнка”.

Прокуратура Донецької області кваліфікувала цю подію як теракт, розслідувала справу й передала до суду (два окремих провадження – щодо Бутрименка і бойовиків).

Спільник терористів перебував у Маріупольському СІЗО.

Крім Бутрименка й Кіма, слідством встановлено особи ще трьох причетних до розстрілу військових – це Андрій Борисов, Олексій Новіков та Іван Бірков.

“У цьому кримінальному провадженні потерпілими визнано 23 особи, з яких 9 осіб – це військовослужбовці, які залишилися живими, п’ятеро з яких пройшли через полон незаконних збройних формувань на території непідконтрольній Україні, решта – це матері, батьки, дружини і близькі родичі загиблих 10 військовослужбовців”, – повідомляла волонтерка Ольга Решетилова.

Наразі суд щодо вбивць проходить заочно, адже бойовики перебувають на окупованих територіях.

Читайте також:
Зрадник, через якого в липні 2014-го загинули 10 спецназівців ЗСУ, відсидить лише рік

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна