Фігуранта “справи Хізб ут-Тахрір” етапували з Криму в РФ, – адвокат

 

Фігуранта “справи Хізб ут-Тахрір” Енвера Сейтосманова етапували з СІЗО Сімферополя в СІЗО російського Ростова-на-Дону.

Про це розповів адвокат Сергій Легостов, передає “Крим.Реалії”.

За словами Легостова, в понеділок, 29 липня, Північно-Кавказький окружний військовий суд почне розглядати справу Сейтосманова по суті.

“Нещодавно Енвер був етапований з Сімферополя в Ростов. Завтра (29 липня, — “Н”) у нас вже очікується розгляд справи по суті. Сторона звинувачення зачитає обвинувальний висновок і, можливо, розпочне поданням доказів”, — розповів легості.

На початку липня суд в Ростові-на-Дону по відеоконференцзв’язку на шість місяців продовжив арешт Сейтосманову — до 20 грудня.

Братів Ернеса і Енвера Сейтосманових російські силовики затримали 10 травня 2018 року в Тиловому Балаклавського району Севастополя після проведених обшуків.

Ернес згодом відпустили. Енверу вручили постанову про порушення кримінальної справи. На наступний день підконтрольний Росії Ленінський районний суд Севастополя заарештував Енвера Сейтосманова.

Як повідомляла “Новинарня“, 12 жовтня 2016 року в Криму окупаційні силовики РФ провели обшуки в п’яти мусульманських сім’ях, після них були затримані п’ять кримських татар — Рустем Ісмаїлов, Узеїр Абдуллаєв, Теймур Абдуллаєв, Еміль Джемаденов, Айдер Саледінов. Їх обвинувачували в участі в забороненій у Росії організації “Хізб ут-Тахрір”. Однак на території України ця організація не визнана екстремістською.

6 грудня 2018 року стало відомо, що їх етапували в СІЗО російського Ростова-на-Дону.

За словами адвоката Еміля Курбедінова, його підзахисний Абдуллаєв не визнав своєї вини і не погодився з жодним із пунктів обвинувального висновку. При цьому, в самому обвинувальному висновку йдеться про те, що слідство не змогло встановити початок “злочинної діяльності” Абдуллаєва, а також час і місце дії організації, у створенні якої підозрюють кримського татарина. Все це, вважає Курбедінов, є підставою для закриття справи.

Захист уточнює, що з 18 свідків обвинувачення, які виступали проти Абдуллаєва, один є оперативним співробітником ФСБ, другий — дільничним МВС, третій — представником кримського муфтіяту в окупованому Криму, ще троє — працівники СІЗО м. Сімферополь, один — “прихований” свідок і 10 — так званих понятих, які були присутні під час обшуків у будинках підсудних.

У червні 2019 року Північно-Кавказький військовий суд у Ростові-на-Дону (РФ) визнав винними п’ятьох громадян України – фігурантів першої сімферопольської “справи Хізб ут-Тахрір” – в організації або участі в діяльності терористичної організації і засудив їх до відбування покарання у колонії суворого режиму.

Військова колегія засудила Теймура Абдуллаєва до 17 років в’язниці, Узеїра Абдуллаєва — до 13 років, Рустема Ісмаїлова — до 14 років, Айдера Саледінова і Еміля Джемаденова — до 12 років.

Читайте також:
Суд зменшив термін ув’язнення фігурантам “справи Хізб ут-Тахрір”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна