Луценко сходив у НАБУ на допит у справі проти майданівця Бубенчика

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко сходив на допит до Національного антикорупційного бюро у зв’язку з передачею ним резонансної справи проти учасника Євромайдану Івана Бубенчика іншому складу прокурорів.

“Не вважаю необхідним обговорювати деталі. Я також маю попередження про нерозголошення даних досудового слідства, відтак точно цитувати запитання (допиту, – “Н”) і відповіді не маю права. Але в цілому, ця справа не має жодного юридичного значення”, – сказав Луценко, передає “Українська правда”.

Відповідаючи, скільки питань поставили генпрокурору, Луценко сказав, що загалом, разом із викладенням його прав і обов’язків, було 3 сторінки тексту.

За словами прессекретарки генпрокурора Лариси Сарган, допит тривав близько 50 хвилин.

Очільник ГПУ сказав, що нинішня група прокурорів на чолі з його заступницею Анжелою Стрижевською вважає недоведеною версію про умисне вбивство Бубенчиком бійців “Беркуту”. Мовляв, підозру йому висунули без показів, хто саме стріляв, без відеозаписів, даних негласних слідчих (розшукових) дій тощо.

Також Луценко розповів, що Бубенчику “дещо змінили кваліфікацію”, наголосивши, що тяжкість злочину не змінена.

Адвокати постраждалих, за словами глави ГПУ, не оскаржили зміну підозри Бубенчику.

Водночас, генпрокурор не став розповідати, де наразі перебуває підозрюваний.

Як інформувала “Новинарня“, ввечері у вівторок, 3 квітня, Печерський райсуд Києва почав обирати запобіжний захід для Івана Бубенчика, але оголосив перерву до середи, а далі – до четверга, 5 квітня.

Бубенчик був доправлений до прокуратури після спроби перетнути кордон на виїзд до Польщі.
У підозрі, яку Бубенчик отримав того дня, йшлося, що близько з 7-ї до 8-ї години ранку 20 лютого 2014 року на Майдані Незалежності Іван Бубенчик вчинив три прицільні постріли з мисливського карабіна “Сайга М3” (7,62×39), які спричинили:
– смертельне поранення прапорщика ВВ (стегнова артерія, смерть в результаті масивної крововтрати);
– смертельне поранення прапорщика міліціонера полку “Беркут” (живіт, внутрішні органи, смерть в результаті масивної крововтрати);
– поранення майора ВВ – тяжке тілесне ушкодження (наскрізне в плече наскрізне та грудної клітки).

Йому було інкримінованно вбивство працівників правоохоронного органу у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків і військовослужбовця у зв’язку з його діяльністю щодо охорони громадського порядку та замах на вбивство військовослужбовця у зв’язку з його діяльністю щодо охорони громадського порядку, а також придбанні та носінні вогнепальної зброї та бойових припасів без передбаченого законом дозволу – тобто злочини, передбачені п.п. 1, 12 ч. 2 ст. 115, ст. 348, ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України.

Як свідчить адвокат родин Небесної сотні Віталій Титич, із тексту підозри, слідує що: заначенні особи були відряджені до міста Києва та залучені для забезпечення охорони громадського порядку у складі підрозділів внутрішніх справ та внутрішніх військ, співробітники яких не мали відношення до злочинних дій стосовно учасників акцій протесту. Приблизно з 6-ї години вони перебували у “монолітах” – шеренгах від Стели Незалежності на Майдані Незалежності до вулиці Інститутської.

Керівник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк пояснив, що у зв’язку з неодноразовими неявками на допит було ухвалено рішення про примусовий привід Бубенчика до слідчого для проведення слідчих дій. Прокуратура просила його арештувати через ризик втечі.

Інший підозрюваний у цій справі – громадянин Липський – виїхав до Польщі раніше. Він повідомив слідству, що передав Бубенчику зброю – карабін, який той застосував проти “беркутівців”.
За даними ЗМІ, є дані експертизи, які “прив’язують” зброю Липського  до поранень силовиків, в тому числі – щонайменше одного загиблого силовика.

У лютому 2016 року у ЗМІ з’явилося інтерв’ю з учасником Майдану зі Львова, колишнім військовим Іваном Бубенчиком. Він сам розповідав, що застосовував вогнепальну зброю і нібито вбив двох бійців “Беркуту” на Інститутській 20 лютого 2014 року.

Як відомо, Бубенчик – учасник АТО, він воював у складі батальйону МВС “Дніпро”.

“У багатьох звітах міжнародних правозахисних організацій слідство у справах Майдану називається необ’єктивним саме через те, що немає обвинувачених у загибелі силовиків. Саме через це слідство можуть звинуватити в політичному переслідуванні”, – визнає в контексті справи Бубенчика прокурор ДСР Олексій Донський.

Читайте також:
Прокуратура замінила Бубенчику підозру, знявши “вбивчу” статтю. Арешту теж немає

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна