Прокуратура замінила Бубенчику підозру, знявши “вбивчу” статтю. Арешту теж немає

 

У четвер, 5 квітня, в Департаменті спеціальних розслідувань ГПУ заступник генерального прокурора Анжела Стрижевська повідомила підозрюваному Івану Бубенчику в присутності адвокатів про заміну раніше повідомленої підозри.
Про це інформує речник Генпрокуратури Андрій Лисенко на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Відтепер І. Бубенчик підозрюється у скоєнні злочинів, передбачених ст. 348 та ч.1 ст. 263 КК України”, – додав він, поширивши фото процесуальної дії.

Як зазначає “Новинарня“, відтак у підозрі залишаються “посягання на життя співробітників правоохоронного органу” (стаття 348) і “незаконне поводження зі зброєю” ( ч. 1 ст. 263), але вже немає “умисного вбивства” (ст. 115 КК) .

“Офіційні коментарі щодо кримінального провадження можуть надаватися лише з письмового дозволу слідчого або прокурора”, – написав також Лисенко.

Відтак про арешт Бубенчика наразі не йдеться.

“У зв’язку з тим, що підозру змінено, сьогодні ми запросили захист І. Бубенчика для виконання процесуальних дій. В залежності від того, наскільки буде в тому необхідність, буде ставитися питання у подальшому про обрання міри запобіжного заходу”, – повідомила заступник генпрокурора Анжела Стрижевська, яка веде справу Бубенчика.

Нагадаємо, вранці 5 квітня Стрижевська заявила, що відкликала підозру проти Бубенчика, тому що вважає її непереконливою.

Читайте також:
Чому Бубенчика було б потрібно судити, – Решетилова

Як інформувала “Новинарня“, ввечері у вівторок, 3 квітня, Печерський райсуд Києва почав обирати запобіжний захід для Івана Бубенчика, але оголосив перерву до середи, а далі – до четверга, 5 квітня.

Бубенчик був доправлений до прокуратури після спроби перетнути кордон на виїзд до Польщі.
У підозрі, яку Бубенчик отримав того дня, йшлося, що близько з 7-ї до 8-ї години ранку 20 лютого 2014 року на Майдані Незалежності Іван Бубенчик вчинив три прицільні постріли з мисливського карабіна “Сайга М3” (7,62×39), які спричинили:
– смертельне поранення прапорщика ВВ (стегнова артерія, смерть в результаті масивної крововтрати);
– смертельне поранення прапорщика міліціонера полку “Беркут” (живіт, внутрішні органи, смерть в результаті масивної крововтрати);
– поранення майора ВВ – тяжке тілесне ушкодження (наскрізне в плече наскрізне та грудної клітки).

Йому було інкримінованно вбивство працівників правоохоронного органу у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків і військовослужбовця у зв’язку з його діяльністю щодо охорони громадського порядку та замах на вбивство військовослужбовця у зв’язку з його діяльністю щодо охорони громадського порядку, а також придбанні та носінні вогнепальної зброї та бойових припасів без передбаченого законом дозволу – тобто злочини, передбачені п.п. 1, 12 ч. 2 ст. 115, ст. 348, ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України.

Як свідчить адвокат родин Небесної сотні Віталій Титич, із тексту підозри, слідує що: заначенні особи були відряджені до міста Києва та залучені для забезпечення охорони громадського порядку у складі підрозділів внутрішніх справ та внутрішніх військ, співробітники яких не мали відношення до злочинних дій стосовно учасників акцій протесту. Приблизно з 6-ї години вони перебували у “монолітах” – шеренгах від Стели Незалежності на Майдані Незалежності до вулиці Інститутської.

Керівник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк пояснив, що у зв’язку з неодноразовими неявками на допит було ухвалено рішення про примусовий привід Бубенчика до слідчого для проведення слідчих дій. Прокуратура просила його арештувати через ризик втечі.

Інший підозрюваний у цій справі – громадянин Липський – виїхав до Польщі раніше. Він повідомив слідству, що передав Бубенчику зброю – карабін, який той застосував проти “беркутівців”.
За даними ЗМІ, є дані експертизи, які “прив’язують” зброю Липського  до поранень силовиків, в тому числі – щонайменше одного загиблого силовика.

У лютому 2016 року у ЗМІ з’явилося інтерв’ю з учасником Майдану зі Львова, колишнім військовим Іваном Бубенчиком. Він сам розповідав, що застосовував вогнепальну зброю і нібито вбив двох бійців “Беркуту” на Інститутській 20 лютого 2014 року.

Як відомо, Бубенчик – учасник АТО, він воював у складі батальйону МВС “Дніпро”.

“У багатьох звітах міжнародних правозахисних організацій слідство у справах Майдану називається необ’єктивним саме через те, що немає обвинувачених у загибелі силовиків. Саме через це слідство можуть звинуватити в політичному переслідуванні”, – визнає в контексті справи Бубенчика прокурор ДСР Олексій Донський.

Читайте також:
“І червоним фломастером – помер”. Соцмережі згадують дні лютого Майдану-2014

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна