Чверть українців готова обміняти свободу на достаток, – опитування

 

У червні 2019 року 28% українців готові були обміняти свободу і громадянські права на достаток.

Про це повідомляє “РБК-Україна” з посиланням на дані опитування фонду “Демократичні ініціативи” та Центру Разумкова.

За даними опитування, заради свободи і громадянських прав 45% громадян готові терпіти певні матеріальні труднощі.

Найбільше готові йти на певні жертви заради свобод і громадянських прав виборці партії “Європейська солідарність”, а єдиною партією, чиї виборці (36%) готові обміняти їх на  добробут, виявилася “Опозиційна платформа — За життя”, однак 36% виборців цієї партії не змогли зробити чіткий вибір, що для них важливіше.

dif.org.ua

У порівнянні з минулим роком, істотно зросло у суспільстві усвідомлення того, що “держава повинна забезпечити людям однакові “правила гри” у житті, а далі сама людина несе відповідальність за те, як вона ці шанси використає”, так вважають 61% громадян (у травні 2018 року їх було 45%).

Натомість істотно менше громадян сьогодні поділяють думку, що “держава повинна нести повну відповідальність за забезпечення кожної людини усім необхідним” – 29% (торік було 44%). Найменше покладаються на державне забезпечення виборці “Голосу”, найбільше – партій “Батьківщина” та “Опозиційна платформа — За життя”.

dif.org.ua

Дослідження проведено Фондом “Демократичні ініціативи” та Центром Разумкова з 13 по 20 червня 2019 року у всіх регіонах України, за винятком окупованих Росією територій.

Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте також:
“Голос” прорізався. Свіжа соціологія з порядком партій, як вони розташовані в бюлетені

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна