“Голос” прорізався. Свіжа соціологія з порядком партій, як вони розташовані в бюлетені

 

Соціологічне опитування в першій декаді липня показало, що 5-відсотковий бар’єр на виборах у Верховну Раду долають п’ять партій, ще дві – близькі до проходу в парламент.

Про це свідчать результати соцдослідження, проведеного Центром Разумкова 5-11 липня.

Варто зауважити, що це одне з перших опитувань, у якому порядок партій відповідав тому, що буде у виборчому бюлетені 21 липня – з “Опозиційним блоком” на першому місці і “Рухом нових сил Саакашвілі” на 22-му.

Найбільшу підтримку серед українців має партія “Слуга народу” – за неї 41,5% опитаних українців, які визначилися з вибором і будуть голосувати.

За партію “Опозиційна платформа – За життя” мають намір голосувати 12,5%, “Голос” – 8,8%, “Європейська Солідарність” – 8,3%, ВО “Батьківщина” – 7,0%.

У межах похибки – “Сила і честь” із 4,6% підтримки та “Опозиційний блок” – 3,8%.

За Всеукраїнське об’єднання “Свобода” будуть голосувати 2,5% громадян, що визначилися з вибором, за Радикальну партію Олега Ляшка – 2,4%, за “Українську стратегію Гройсмана” – 2,0%, за партію “Громадянська позиція” – 1,8%, за “Самопоміч” – 1,4%, за Партію Шарія – 1,2%.

Кожну з решти партій мають намір підтримати менше 1% виборців. Зокрема, “РНС Михайла Саакашвілі” і Партія зелених України мають по 0,4%, Аграрна партія України і партія “Патріот” – по 0,3%.

За даними Центру, на час проведення опитування 13,7% респондентів ще не визначилися, за кого голосуватимуть.

5-11 липня було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі.
Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Згідно з дослідженням Центру Разумкова, проведеного 1320 червня, серед тих, хто піде на вибори і визначився з вибором, 42,7% українців готові були проголосувати за президентську партію “Слуга народу”, 10,5% – за “Опозиційну платформу – За життя” Віктора Медведчука, 10,2% – за “Батьківщину” Юлії Тимошенко, 9,8% – за “Європейську солідарність” Петра Порошенка, 6,4% – за “Голос” Святослава Вакарчука.

Читайте також:
“Слуга народу” продовжує втрачати рейтинг. СВІЖА СОЦІОЛОГІЯ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна