Печерський суд дав ГПУ місяць на завершення “церковної” справи Новинського

 

Печерський райсуд Києва дав Генеральній прокуратурі Україні термін – один місяць – на завершення досудового розслідування у справі щодо нардепа Вадима Новинського.

Про це повідомляє “Судовий репортер” з посиланням на ухвалу суду від 25 червня.

Справа стосується незаконного позбавлення волі помічника предстоятеля Української православної церкви Московського патріархату, священника Олександра Драбинка у 2013 році. За версією слідства, це робилося з метою тиску на тодішнього главу УПЦ МП, аби він зрікся влади на користь ставленика президента Януковича.

Досудове розслідування триває з 21 травня 2014 року, тобто вже понад п’ять років.

Про підозру йому так і не повідомили, хоча справу не закрили.

В ухвалі зазначено, що прокурор у судовому засіданні не навів жодних аргументів про особливу складність справи, протидію розслідуванню чи інші дані про неможливість закінчення розслідування.

Суд вважає, що подальше розслідування справи і згадування в її контексті Новинського без прийняття рішень про притягнення до кримінальної відповідальності або без закриття справи є прямим та суттєвим втручанням в його права та законні інтереси.

Суд зробив висновок, що досудове розслідування з огляду на його тривалість є формальним і таким, що переслідує інші, аніж визначені законом, цілі – свідчить про маніпулювання громадською думкою щодо причетності Новинського до скоєння злочинів.

Відтак суд дав один місяць слідчому та прокурору Генеральної прокуратури на завершення розслідування і прийняття рішення: вручити Новінському підозру або закрити справу.

Як писала “Новинарня“, 8 грудня 2016 року Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності депутата Вадима Новинського. Водночас подання на арешт нардепа не було.

Перед тим 3 листопада генеральний прокурор Юрій Луценко  скерував до Ради подання, в якому просив дозволити притягнення до кримінальної відповідальності депутата Новинського.

Один із лідерів “Опозиційного блоку”, Вадим Новинський проходить як співучасник в одному з епізодів “великої справи Януковича”, де йдеться про узурпацію влади та вплив на українську церкву.

Генпрокуратура звинувачує Новинського за трьома статтями, йому загрожує 5 років ув’язнення.

Предмет правопорушення – незаконна ізоляція у вересні-грудні 2013 року помічника глави УПЦ МП Олександра Драбинка, до якої, за версією Генпрокуратури, був причетний Новинський, а також президент Янукович та екс-глава МВС Захарченко і колишній начальник ГУ МВС України в м. Києві Коряк.
Як відомо, саме в той час влада тиснула на хворого митрополита Володимира, аби він зрікся керівництва в УПЦ МП на користь ставленика Януковича.

Новинського називають чільним представником інтересів Російської православної церкви в українській політиці.

Зараз митрополит Олександр Драбинко є одним з архиєреїв помісної Православної церкви України.

Читайте також:
“Різне ставлення до церкви”. Олігарх Новінський
і митрополит Драбинко прокоментували свою “бійку”

Генпрокуратура допитала предстоятеля УПЦ МП у справі Новинського-Драбинка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна