Олігарх Новінський у Женеві прислужує патріарху РПЦ Кирилу. І допомагає зірвати визнання УПЦ КП?

 

Український олігарх Вадим Новінський у складі делегації Української православної церкви Московського патріархату перебуває в Женеві (Швейцарія), де планується зірвати офіційне визнання Київського патріархату. Про це пише у своєму “Фейсбуці” журналістка Ярослава Міщенко.

“Зараз у Женеві відбувається зустріч, такий собі “Давос” для церковних віпів”, називається Синаксис. Справа в тім, що цього року має відбутися Всеправославний собор, де повинно розглядатися українське питання, зокрема, питання визнання Київського патріархату. А цей Синаксис, таке позабогослужбове зібрання, повинен сформувати позиції”, – пояснює Міщенко, яка є одним із найкращих фахівців із релігійної тематики в українській журналістиці.

Під час богослужіння під проводом предстоятеля РПЦ Кирила в Хрестовоздвиженському соборі Женеви

Під час богослужіння під проводом предстоятеля РПЦ Кирила в Хрестовоздвиженському кафедральному соборі Женеви

За її словами, сформований на зібранні в Женеві митрополичий “єдиний спільний голос” стане основою майбутнього рішення собору.
І “предстоятель Російської православної церкви Кирил, який майже щотижня по сорок хвилин говорить телефоном із предстоятелем УПЦ МП [митрополитом Онуфрієм], готує або зрив собору, або зрив українського питання. Причому ініціатором зриву, за планом Москви, має стати бл[аженнійший] Онуфрій“.

Патріарх РПЦ Кирил благословляє паству. Крайній праворуч - митрополит Онуфрій, предстоятел УПЦ МП

Патріарх РПЦ Кирил благословляє паству. Крайній праворуч – митрополит Онуфрій, предстоятель УПЦ МП

“Бл. Онуфрію не вистачає розуму та масштабності мати свою проукраїнську позицію. Він готується здати церкву не через жадібність чи кар’єризм, як митрополит Антоній, – він не вміє інакше діяти, ніж підпорядковуватися патріарху”, – зауважує Міщенко.

І додає, що задум Москви, судячи з усього, “полягає в тому, щоб наступний Всеправославний собор назавжди поховав ідею Єдиної Помісної української церкви. Адже міжнародна легітимізація КП та питання єдності дуже глибоко пов’язані”.

Журналістка пише, що, як показав перший день Синаксису показав, “РПЦ- ФСБ перейшла у наступ”. Патріарх РПЦ Кирил вимагає від Константинопольського патріарха Варфоломея припинити контакти Вселенської патріархії з Київським патріархатом.

У Женеві главу РПЦ Кирила зустрічали хлібом-сіллю

У Женеві главу РПЦ Кирила зустрічали хлібом-сіллю

“Не знаю, що сказав св[ятійший] Варфоломій. Все ж у домонашому житті він десантник. А це фото я знайшла на сайті Роспатріархії сьогодні. Головний спонсор УПЦ МП Вадим Новінський – людина вельми побожна, він супроводжує делегацію Украіни, або вона не зійшла із “праведної стежки русскаго мира”, – підсумовує Ярослава Міщенко.

На згаданому фото – Новінський у стихарі (вбрання для богослужіння) прислужує під час всенощного бдіння в Хрестовоздвиженському кафедральному соборі Женеви, яке 23 січня провадив патріарх РПЦ Кирил.

“Сука православная”: довідка “Новинарні

Новинський Вадим Владиславович, 1963 р. н. – один із провідних українських олігархів, народний депутат VIII скликання від “Опозиційного блоку, засновник “Смарт-холдингу” та ключовий бізнес-партнер Ріната Ахметова в гірничо-металургійній галузі (“Метінвест”).

Народився в місті Стара Руса Новгородської області (Росія). Українське громадянство отримав лише в 2012 році від президента Віктора Януковича – “як особа, що має визначні заслуги перед Україною”.

У 1998-2002 роках працював у “Торговому домі “Лукойл-Північ-Захід” (Росія), у 2004-2007 – голова наглядової ради ВАТ “Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат” (Кривий Ріг).

Загалом на підприємствах групи Новінського зайнято близько 20 тис. працівників.
Одружений, має чотирьої дітей.

Новінського називають “православним олігархом”, адже він активно підтримує Московський патріархат та УПЦ МП, часто прислужує на літургіях. Один зі спонсорів та учасників паломництва екс-президента Януковича на Афон у 2012 році.

У розпал розстрілів активістів Майдану набуло поширення відео з кулуарів Верховної Ради, де майбутній президент Петро Порошенко різко критикує провладну позицію Новінського, який звинуватив у загибелі людей лідерів опозиції, й говорить йому: “Креста на тебе нет! Сука ты православная, бл..дь!.. Пока не извинишься, слышать тебя не хочу!” на що Новінський йому відповів: “Пошел ты сам на х..й! Понял?! Гондон еб…й”

Усі фото – з сайту Російської православної церкви

Читайте також:
Москва й Ватикан зірвали в Римі домовлене богослужіння священика УПЦ КП з України?

Як у Криму виживають наші церкви: УГКЦ визнає російське законодавство, УПЦ КП – ні

Піп з “ЛНР” “відправив до пекла” дитину з українською метрикою

Київрада не стала передавати Лавру Київському патріархату

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна