Київрада не стала передавати Лавру Київському патріархату

Комісія Київради з питань місцевого самоврядування вирішила залишити без розгляду петицію про передачу Києво-Печерської лаври в підпорядкування УПЦ Київського патріархату.
Про це на своїй сторінці у “Фейсбуці” написав депутат Київради Олександр Пабат.

“Петиції про зміну/збереження юрисдикції Києво-Печерської Лаври, а так само листування з аргументами і погрозами як на користь, так і проти прецеденту, будуть передані Міністерству культури”, — зазначив депутат.

Пабат також заявив, що в Київраді не виключають можливості в перспективі повернути історико-релігійний комплекс у комунальну власність.

Довідково
У грудні 2015 року петиція щодо переведення Києво-Печерської лаври з Московського до Київського патріархату зібрала 12 898 підписів при мінімально необхідних 10 тисячах.

Водночас в УПЦ-Київський патріархат заявили, що виконати вимогу петиції практично неможливо.

Голова інформаційного управління Київської патріархії, архєпископ Євстратій (Зоря) сказав в одному з інтерв’ю:
– Наскільки реально виконати те, про що там йдеться? Я маю великі сумніви. Тому що в нинішніх умовах навряд чи міська влада або державна влада будуть готові йти на конфлікт із Церквою Московського патріархату.
Ми бачимо, що найчастіше держава стосовно Церкви намагається не працювати на користь тієї чи іншої конфесії, а намагається не допустити конфліктів і непорозумінь.

В УПЦ Московського патріархату теж переконані, що петиція киян про передачу лаври іншій конфесії є безперспективною.
Керівник синодального інформаційного відділу УПЦ (МП) єпископ Климент (Вечеря) назвав ініціативу зі збору підписів антиукраїнською та такою, що сіє міжконфесійне протистояння в державі.

Читайте також:
Піп з “ЛНР” “відправив до пекла” дитину з українською метрикою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна