Начальник ГШ ЗСУ Хомчак звинуватив Путіна в брехні щодо полонених моряків

 

Начальник Генерального штабу Збройних сил України Руслан Хомчак спростував заяву президента РФ Володимира Путіна, зроблену на саміті G20 в Осаці про те, нібито він, Хомчак, вважає передвиборчою провокацією української влади, потрапляння в полон українських моряків у листопаді 2018 року. 

Про це генерал-лейтенант Хомчак сказав у ексклюзивному інтерв’ю “Новинарні” в середу, 3 липня. 

“Я теж чув заяву Володимира Путіна на саміті G20. Мене це також дуже здивувало. З іншого боку, варто було б вже звикнути, адже за останні п’ять років ми бачимо суцільні фальсифікації, чуємо суцільну брехню з боку Російської Федерації, і це – лише черговий приклад, тепер уже з уст президента РФ. Так само у 2014 році під час прямої телефонної лінії з регіонами він “спростував” сам себе, визнавши, що на території Криму у той момент повномасштабно діяли російські військовослужбовці. А потім вручав їм медалі за повернення Криму”, – сказав начальник Генштабу. 

“Насправді, як я вже неодноразово заявляв, що це (захоплення в полон 24 моряків із МБАКів “Бердянськ” і “Нікополь” та буксира “Яни Капу” – “Н”) була провокація РФ. Що українські моряки йшли по заявленому маршруту, а росіяни відкрили вогонь”, – наголосив Хомчак.

Начальник Генерального штабу назвав заяву Путіна “брехнею”. 

“Слова Путіна – чергова маніпуляція свідомістю тепер уже й учасників саміту “Великої двадцятки”. На таких форумах збираються люди такого рівня, які не думають, що президенти країн можуть настільки відверто маніпулювати, настільки брехливо перекручувати інформацію”, – сказав він. 

“Був би позитив хіба що в тому, якби глави держав G20 дізналися, хто начальник Генерального штабу ЗСУ (сміється). А так вони лише почули згадку про посаду”, – жартома додав Руслан Хомчак. 

Генерал-лейтенант Хомчак, відповідаючи на питання “Новинарні” також поінформував, що в полоні “ДНР/ЛНР”до минулого тижня перебували 50 українських військовослужбовців, з них три були звільнені й доправлені до Києва. Відтак у полоні в ОРДЛО залишаються 47 військових ЗСУ. Також у полоні в Росії лишаються 22 моряки ВМС ЗСУ та 2 співробітники СБУ, захоплені на Чорному морі російськими силовиками 25 листопада 2018 року. 

“Ми всіх знаємо поіменно і докладаємо зусиль для їх звільнення”, – сказав начальник Генштабу. 

Як відомо з відкритих джерел, про те, що перехід кораблів ВМСУ через Керченську протоку був “провокацією президента Порошенка” заявив олігарх Ігор Коломойський в інтерв’ю виданню “Гордон” 20 грудня 2018 року.

Як відомо, Володимир Путін на брифінгу після саміту G20, відповідаючи на запитання пропагандистки Ольги Скабєєвої, заявив: “По-моєму, новопризначений начальник Генерального штабу української армії підтвердив, що це була провокація, організована Порошенком під час передвиборчої боротьби. Просто ні в які ворота не лізе, неподобство. Якщо так, то фактично українська сторона визнала, що це була провокація”. 

Повне інтерв’ю начальника Генштабу ЗСУ Руслана Хомчака “Новинарні” очікуйте найближчими днями. 

Читайте також:
Путін вперше допустив обмін полонених моряків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна