Трамп і Путін в Осаці обговорили Україну. Полонених – ні?

 

Президент США Дональд Трамп провів зустріч із президентом Росії Володимиром Путіним на полях саміту “Великої двадцятки” в японській Осаці.

Про це в п’ятницю, 28 червня, повідомила пресслужба Білого дому у “Твіттері”.

“Обидвоє погодилися, що поліпшення відносин – в обопільних інтересах та інтересах світу. Вони також обговорили ситуацію в Ірані, Сирії, Венесуелі та Україні“, – йдеться в сповіщенні.

На початку зустрічі президент США зазанчав, що для нього велика честь зустрічатися з президентом РФ, і представники двох країн мають обговорити багато питань – торгівлю, роззброєння, протекціонізм тощо.

“У нас була добра зустріч, дуже добрі відносини, і ми розраховуємо разом добре використати цей час. Багато позитивних речей має відбутися у відносинах”, – сказав Трамп на початку.

Володимир Путін заявляв, що не може не погодитися з американським колегою, оскільки “нам є про що поговорити”.

“Усі теми визначені. Ми давно не бачились, дійсно, з часу зустрічі в Гельсінкі, щоправда наші співробітники працювали, дали нам хорошу можливість продовжити те, про що ми домовлялися”, – сказав Путін.

Після короткого ознайомлення з темами зустрічі журналістів попросили вийти з переговорної кімнати. Декілька разів від представників ЗМІ пролунали запитання щодо “українських кораблів”.

Як передає УНІАН, Трамп сказав: “Ми не обговорювали це”.

“За повідомленням американських журналістів, перед переговорами з Путіним в Осаці Трампа запитали, чи скаже він російському лідерові про неприпустимість такого втручання у вибори в США 2020 року. “Звичайно, я зроблю це”, відповів Трамп”, – передає “Інтерфакс”.
Потім, повернувшись до Путіна, він, посміхнувшись, двічі сказав: “Будь ласка, не втручайтеся в вибори”.

За даними ЗМІ, Путін і Трамп почали зустріч практично без затримки – коли журналісти зайшли до кімнати переговорів, президенти вже спілкувалися один з одним.

У переговорах з російської сторони, крім Путіна, брали участь глава МЗС Сергій Лавров, перший віце-прем’єр-міністр – міністр фінансів Антон Силуанов, помічник президента Юрій Ушаков, ​​прес-секретар президента Дмитро Пєсков.
Зі сторони Трампа – держсекретар Майкл Помпео, міністр фінансів Стів Мнучін, виконувач обов’язків керівника апарату Білого дому Мік Малвені, помічник президента з нацбезпеки Джон Болтон, прес-секретар Білого дому Стефані Грішем.

Володимир Путін і Дональд Трамп, зустріч в Осаці. Фото: Reuters

Як відомо, в листопаді 2018 року Дональд Трамп скасував зустріч з президентом РФ Володимиром Путіним через захоплення Росією в полон українських моряків і суден. Глава Держдепартаменту США Помпео заявляв, що зустріч не відбудеться, поки Росія не звільнить полонених.
Водночас Україна покладала великі надії на вирішення цього питання на зустрічі двох президентів в Осаці.

Як відомо, на полях саміту G20 28-29 червня Путін зустрінеться також із лідерами США, Великої Британії, Франції, Південної Кореї і ПАР.
Трамп проводить в Осаці зустрічі із прем’єр-міністром Австралії, головою КНР, президентом Туреччини, саудівським кронпринцем, канцлером Німеччини та прем’єр-міністром Японії.

Читайте також:
“Попався на розвод”. Клімкін розповів, як Зеленський втрапив у російську пастку в справі військовополонених

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна