Бойовий офіцер Юлія Микитенко – командир першого взводу дівчат у ліцеї Богуна

 

Молодший лейтенант Юлія Микитенко

Дарія Маркевич
АрміяInform

Ще дитиною Юлія Микитенко стояла разом із батьками й спостерігала, як старший брат в однострої ліцеїста дає клятву на плацу військового ліцею імені Івана Богуна в Києві. Відтоді відчувала теплі емоції до цього закладу й гордість за брата. А сьогодні вона сама командує “богунівцями” на тому ж плацу. До служби в ліцеї вона прийшла через війну і втрату коханого під час обстрілу на “Світлодарці”.

Відклала диплом філолога, щоб узяти до рук зброю

Для тендітної Юлії Микитенко, офіцера Збройних сил України, почалися визначні дні. Відтепер вона командує не тільки звичними для нас ліцеїстами-хлопцями, а й дівчатами. Абітурієнтки вперше проходять вступні випробування до ліцею імені Богуна.

Керівники військового закладу, зокрема Герой України генерал-майор Ігор Гордійчук, переконані: бойові офіцери, як ніхто інший, зможуть передати свій досвід вихованцям, підготувати до служби у війську. Примітно, що майже десяток офіцерів ліцею є бойовими. Серед них – командир взводу дівчат молодший лейтенант Юлія Микитенко.

Донька ветерана – добровольця Національної гвардії України, свій рішучий характер вона показала ще на Майдані у 2014-му, коли була студенткою-випускницею Києво-Могилянської академії, активісткою громадської організації. Життя тоді внесло кардинальні корективи в її долю. Довелося відкласти диплом філолога до кращих часів і взяти до рук зброю.

Буремні події на Майдані об’єднали багатьох. Юлія – з тих, хто знайшов на Революції гідності своє справжнє кохання. Це був Ілля Сербін. Вже у 2015-му вони побралися. Ще не пізнавши радощів подружнього життя, молодята одразу записалися до 25-го батальйону ЗСУ “Київська Русь”. До того Ілля вже мав бойовий досвід в одному з добровольчих підрозділів.

“Молись за свого чоловіка…”

У районі АТО на Донеччині їм довелося бути “універсальними солдатами”. Вмотивованість відкрила нові горизонти у службі. Дівчина добре розумілася на збиранні розвідінформації.

Після офіцерських курсів Юлія Микитенко отримала військове звання “молодший лейтенант” і відповідальне призначення – командиром розвідувального взводу.

Старші чоловіки не одразу сприйняли юну офіцерку. Не довіряли, бо дівчина…

– Якщо я вас як дівчина в ролі командира не влаштовую, то не маю наміру затримувати себе у взводі, – відповіла вона на заперечення підлеглих. – Я сформувала взвод із бійців, які щиро в мене вірили та чітко виконували поставлені задачі.

Морозного дня в лютому 2018-го вона почула з радіостанції: “У нас двоє “трьохсотих”. Юлія не хотіла вірити в те, що відчувала її душа. Ілля був там, під Луганським, звідки чула вибухи обстрілу. За мить на екрані телефону повідомлення: “Молись за свого чоловіка”.

Ілля Сербін

Я була в декількох кілометрів від того місця… Від вибухів усе обірвалося всередині.

Юлія сподівалась, що Ілля житиме… Його з важким пораненням евакуювали до госпіталю, а його дружина і в ту страшну мить не розгубилася – знайшла донора і негайно вирушила до нього. Проте за кілька годин повідомили: отримане поранення несумісне з життям.

Поранений побратим головного сержанта взводу Іллі Сербіна із 25 омпб, Стас Гібадулін, вижив, хоч і втратив ногу.
Читайте про їхні фронтові пригоди в матеріалі “Новинарні“:
Подвиги “Хітмена”. Що втратив і здобув у війні за Україну молдовський легіонер…

Читайте також:
Герой проекту “Якби не війна”. На Світлодарській дузі загинув розвідник з Київщини Ілля Сербін

Її місце – в ліцеї

Бойові дії на Світлодарській дузі забрали Іллю назавжди. Після цього Юлія пішла з батальйону. Тепер її місце – в ліцеї.

Керівництво закладу пишається, що має в колективі таку відважну, з бойовим досвідом і характером. Її люблять і поважають ліцеїсти. Абітурієнтки першого набору вже зрозуміли: панькатись із ними Микитенко не буде.

– Усі мають усвідомити, для чого кожен із нас в армії. Тільки свідомий вибір, дисципліна й вмотивованість, – наголошує командир взводу.

Натепер уже трьох дівчат офіційно запросили на навчання в ліцей Богуна. Вони показали найкращий результат на внутрішніх екзаменах із української мови й англійської.

З приводу навчання ще 25 дівчат – остаточні рішення прийматимуть 27 червня.

Читайте в “Новинарні“:
У 2019 році військовий ліцей ім. Богуна вперше набиратиме дівчат на навчання

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна